Hlavní obsah

Kaddáfí se "takticky" stáhl. Chce vítězství nebo smrt, střelba pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Navzdory pádu hlavního sídla libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v Tripolisu boje v metropoli i jinde v zemi pokračují. Kaddáfí pronesl poselství k národu prostřednictvím syrské televize Al-Uruba, v němž vyzval obyvatele Tripolisu, aby město „vyčistili“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Povstalci dobyli Kaddáfího sídloVideo: Reuters

 
Článek

„Všichni Libyjci musí do hlavního města, mladí muži, kmenoví stařešinové, ženy, musí projít Tripolis a vyčesat ho od zrádců,“ řekl Kaddáfí. Později však dodal: „Trochu jsem se po Tripolisu potajmu pohyboval, nikdo mě neviděl. Necítil jsem, že by Tripolis byl v nebezpečí“. Ústup z hlavního města je podle něj jen „taktickým krokem". Kaddáfí v projevu řekl, že chce vítězství nebo smrt.

Kaddáfí tvrdí, že jeho sídlo Báb al-Azízíja padlo po 64 náletech sil NATO. Severoatlantická aliance v úterý potvrdila, že je nad Tripolisem přítomna, ale odmítla své akce popisovat. Také televize Al-Džazíra tvrdila, že Kaddáfího komplex bombardovala letadla NATO.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Povstalec vyvěšuje vlajku nad Kaddáfího sídlem.

V Tripolisu se v noci oslavoval pád Kaddáfího tvrze. Povstalci se snaží nad ním konsolidovat svoji převahu, plukovník je však neznámo kde. Rebelové oznámili, že během bojů v Tripolisu, které začaly v sobotu, bylo zabito 400 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oslavy na Zeleném náměstí v Tripolisu a v BengházíVideo: Reuters

Ani v noci na středu však nebyl v hlavním městě klid zbraní. Na město dopadly desítky raket Grad, uvedla ČTK. Kaddáfího síly útočily i na Adželát a Zuáru na západě, Sabhá na jihu. Střelba neutichá ani v přístavní Syrtě, baště Kaddáfího stoupenců.

Foto: Louafi Larbi , Reuters

Povstalci v dobytém Kaddáfího komplexu

Mluvčí libyjské vlády Músa Ibrahím v rozhlase uvedl, že Kaddáfího tábor se může bránit měsíce, možná roky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Tripolisu se ozvývá střelba a modlitbyVideo: Reuters

Co bude dál?

Podle mínění USA je Kaddáfího režim u konce. Washington už oznámil, že uvolní až půl druhé miliardy dolarů, které Libyi počátkem roku zmrazil. Podobný krok následně ohlásilo i Švýcarsko. Stane se tak, jakmile OSN odvolá sankce vůči libyjské vládě. Agentura Reuters citovala švýcarského představitele, podle něhož patří většina zmraženého majetku a kont libyjským státním korporacím.

Libye má odhadem aktiva ve výši 168 miliard dolarů a největší zásoby ropy v Africe.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun mezitím v úterý hovořil s lídrem libyjské opozice Mustafou Mohammedem Abdulem Džalílem a vyzval k brzkému ukončení bojových akcí a národnímu smíření. Se stejným vzkazem přišla Čína, která vyjádřila naději, že při poválečné obnově nebude chybět. [celá zpráva]

Americký prezident Barack Obama s francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym už připravují konferenci, na níž se má řešit rychlá poválečná obnova Libye.

Tisk: konečné řešení je ještě daleko
Nejbližší budoucnost Libye je zcela nejasná. Mezinárodní společenství musí najít společný postoj a přispět k demokratizaci bez toho, aniž by se do záležitostí země přímo vměšovalo, napsal v úterý španělský list El País.
V této choulostivé fázi si podle deníku nikdo nemůže dovolit chyby, ani vedení povstalců, ani NATO. Také podle britského listu The Times je konečné řešení situace v Libyi ještě daleko a nejisté. Nově nalezené sebevědomí i organizace povstalců by mohly v násilném boji o moc a ve sporech mezi konkurenčními kmeny a vojenskými vůdci ještě utrpět.
Až příští týdny rozhodnou, zda Libye dokáže držet pohromadě při výzvách daných potřebou obnovy země, nebo zda upadne do dlouhotrvající anarchie, dodává The Times.
Rakouský deník Die Presse upozorňuje, že Libye nemá žádnou demokratickou tradici a že žila 42 let pod násilnými rozmary totalitního fantasty, jenž podněcoval jeden kmen vůči druhému.
Jakmile se společnost, kde vládlo násilí, náhle osvobodí, zpravidla nepřicházejí pokoj, láska a harmonie. Západ by měl použít všechny páky, aby stabilizoval situaci z hlediska bezpečnosti i zásobování. A pokud by souhlasila povstalecká rada, aby zvážil i vyslání policejních jednotek. Jinak by se úspěšný příběh mohl změnit v katastrofu, píše Die Presse.
zdroj: Právo, nek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám