Hlavní obsah

Kaddáfí se chtěl domluvit se Západem ještě dva týdny před útěkem z Tripolisu

Ještě necelé tři měsíce před svou smrtí a pouhé dva týdny před útěkem z hlavního města Tripolisu usiloval bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí o domluvu se Západem. Jeho zástupce kontaktoval v srpnu 2011 britského expremiéra Tonyho Blaira, který jednal s vědomím Američanů.

Článek

„Volala mi Kaddáfího pravá ruka. Ptal se, jak dál. Říkal, že se ptá jménem K (Kaddáfího - pozn. red.). Vzkázal jsem, ať K jmenuje vyjednavače, a já zařídím, co je třeba na naší straně, a zjistím, jestli je možné vyjednávat,“ psal 9. srpna 2011 Blair americké ministryni zahraničí Hillary Clintonové, jejíž korespondenci nyní ministerstvo zveřejňuje v důsledku toho, že Clintonová v úřadu používala soukromý e-mailový server.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Blair do Washingtonu navrhoval: „Myslím, že byste na vaší straně měli někoho určit a pustit se do toho.“ Dodal, že podle něj je Kaddáfího člověk rozumný a libyjský vůdce na něj dá. „Jsem si jist, že to Kaddáfí schválil,“ psal Blair Clintonové.

Americká ministryně jen o dva dny dříve Blaira za jeho snahy udržet s Kaddáfím spojení pochválila.

Podle britského listu The Daily Mail mohl být zmiňovaným Kaddáfího zástupcem šéf libyjských tajných služeb Músa Kúsa, který nakonec svého vůdce opustil, anebo jeho předchůdce Abdalláh Sanúsí.

Jestli máš kam jít, tak tam běž

Blair, který tehdy působil jako hlavní vyjednavač tzv. Blízkovýchodního kvarteta, byl s Kaddáfím v kontaktu od počátku protivládního povstání v Libyi na jaře 2001. Britský expremiér se jen pár dní před tím, než vojensky zasáhlo NATO, snažil Kaddáfího zachránit, když apeloval, aby odešel. [celá zpráva]

Následné e-maily ukazují, že s ním pak Kaddáfí na čas přerušil kontakt, protože se cítil zrazen, ačkoliv to podle Blaira byla spíš taktika. „Myslím, že K (s námi) bude mluvit, když se najde způsob, který by ho neponížil,“ psal v březnu 2011 britský expremiér Clintonové.

Související témata

K dohodě s Kaddáfím každopádně nedošlo a libyjský vůdce koncem srpna 2011 uprchl z Tripolisu, který dobyli povstalci. V říjnu téhož roku ho rebelové dopadli v Syrtě a zabili ho.

Reklama

Výběr článků

Načítám