Hlavní obsah

Kaddáfí poletí do Moskvy koupit zbraně za dvě miliardy dolarů

Právo, DPA, ČTK, nek
MOSKVA

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí navštíví koncem října poprvé po více než dvaceti letech Moskvu, kde chce nakoupit zbraně v hodnotě až dvou miliard dolarů (přes 38 miliard Kč). Oznámil to ruský deník Vědomosti s odvoláním na informace z ruských vládních kruhů.

Foto: Reuters

Libyjský vůdce Muamar Kaddáfí

Článek

Libye prý má zájem především o protiletadlové raketové systémy, stíhačky, vrtulníky a tanky. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během návštěvy Jerevanu potvrdil, že návštěva Kaddáfího v Moskvě je v plánu na 31. října.

Cílem návštěvy je podle Lavrova zlepšení bilaterálních vztahů zmrazených v předchozím období a uzavření dohod o spolupráci v energetice a obchodu.

Kaddáfí byl v Moskvě naposledy v roce 1985.

Tripolis ale žádá odepsání dluhů

Libyjskou podmínkou nákupu zbraní ovšem je, aby Moskva Tripolisu odepsala dluhy ještě ze sovětských dob za tehdejší 4,5 miliardy dolarů. Přepočet dluhu na dnešní hodnotu je ale problematický, protože vznikal v nepřevoditelných rublech za státem regulované ceny.

Vztahy mezinárodního společenství a Libye se začaly zlepšovat po roce 2003, kdy se Tripolis vzdal programu vývoje zbraní hromadného ničení, stejně jako terorismu. Po těchto krocích přestala být Libye na mezinárodní scéně vyvrhelem a byly také odvolány mezinárodní sankce.
Normalizaci vztahů potvrdily také USA a americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová počátkem září přicestovala na historickou návštěvu Tripolisu.
Libyjská armáda je ještě převážně vyzbrojena zbraněmi sovětského typu pocházejícími z dob, kdy Moskva podporovala Kaddáfího režim v jeho „boji proti imperialismu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám