Hlavní obsah

Kaddáfí odstoupí jedině po prohraných volbách

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí je ochoten odstoupit, ovšem jen poté, co by prohrál ve volbách. Ve čtvrtek to prohlásil jeho syn Saíf. Mezinárodní koalice, jíž velí NATO, Kaddáfího setrvání v čele země po 41 letech odmítá.

Článek

„Volby by se mohly konat během tří měsíců, nanejvýš do konce roku. Garantem transparentnosti by mohla být přítomnost mezinárodních pozorovatelů,“ řekl Saíf v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera. Otec by podle jeho slov v případě prohry ve volbách odstoupil, ale do exilu by nešel.

„Nepochybuji, že převážná většina Libyjců stojí za mým otcem a v povstalcích vidí fanatické islámské fundamentalisty a teroristy burcované ze zahraničí,“ doplnil Saíf.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Saíf Islám Kaddáfí

Kaddáfího návrh je podle západních mocností dalším úhybným manévrem a koalice nadále žádá jeho bezpodmínečný odchod. Ovšem i v koaličních řadách narůstá frustrace z vleklé armádní operace, připomněla Reuters.

Povstalci po čtyřech měsících konfliktu postupují k hlavnímu městu Tripolisu jen velmi pomalu a Kaddáfí se vzdušným úderům NATO vyhnul, ačkoliv aliance pořád ještě tvrdí, že není cílem. Vzdušné údery na Tripolis pokračovaly ve čtvrtek nad ránem.

V týž den dorazil do města k rozhovorům s Kaddáfím ruský vyslanec Michail Margelov. Moskva nedávno změnila původní názor a shodně s USA, Británií, Francií a dalšími spojenci tvrdí, že by Kaddáfí měl skončit. Zároveň je ale proti akcím NATO v Libyi. Ve čtvrtek navíc Rusko společně s Čínou vyzvalo k dodržování rezoluce Rady bezpečnosti OSN v Libyi.

„V arabském světě je tradicí odpuštění a usmíření a spousta bývalých vůdců žije dál ve svých zemích, i když byli svrženi,“ citovala agentura Interfax Margelova před jeho cestou.

Reklama

Související témata:

Související články

Libyjští povstalci pašují zbraně z Tuniska

Libyjští povstalci pašují zbraně pro svůj boj proti vládci Muammarovi Kaddáfímu na západě země přes Tunisko. S odkazem na jednoho z pašeráků to v pondělí...

Výběr článků

Načítám