Hlavní obsah

Kaddáfí obvinil NATO z vražd

– Tripolis
Novinky,

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí obvinil ve středu večer v poselství vysílaném v televizi státy NATO z vražd. Promluvil dva dny poté, co členové rodiny jeho spolupracovníka zahynuli při náletech, uvedla BBC.

Článek

Kaddáfí označil ty, kdož provádějí nálety na Libyi, za barbary a zločince. Uvedl, že libyjský lid bude bojovat s těmito cizími barbary a křižáky až do smrti. Naznačil, že jsou horší než peklo. Ďábel by podle něj byl zahanben množstvím lží a obvinění, se kterými přišli nepřátelé Libye.

Kaddáfí přiznal, že stojí zády u zdi a nemá kam ustoupit, ale že bitva bude pokračovat, dokud nebudou nepřátelé vyhnáni.

Podle korespondenta BBC byl v pondělní v Sormanu zničen dům jeho poradce Chavajlidího Hamajdího. Při náletu zahynuli tři jeho vnoučata a snacha.

Kaddáfí obvinil NATO z nezodpovědnosti. Jestliže podle něj pozorování potvrdilo civilní oběti, a zpravodajské služby NATO jsou tak dobré, jak aliance tvrdí , muselo být zřejmé, že v domě žijí děti.

„Říkáte – zasahujeme cíle přesně,“ hřímal Kaddáfí. „Ale jste vrazi! Jednou vám odpovíme stejným způsobem a vaše, domy, vaši synové a vaše děti se pak mohou stát legitimními cíli.“

Kaddáfí poté požádal, aby členové Rady bezpečnosti s výjimkou USA, Británie a Francie – vyslali skupinu, které by prošetřila oběti civilních náletů.

Kaddáfí přišel při náletech už o nejmladšího syna Sajfa Araba. [celá zpráva]

Cílem mise NATO byla ochrana civilistů před útoky Kaddáfího sil.

Itálie chtěla přerušit boje 

V úterý italský ministr zahraničí Franco Frattini uvedl, že je nezbytné vyhlásit okamžité příměří, aby se mohla dopravit humanitární pomoc do země zmítané válkou. Také vyzval NATO, aby poskytlo více podrobností o vzdušné kampani. Hlavně mu jde o to, aby se vyvarovalo civilních obětí. [celá zpráva]

Francie to odmítla, protože by se Kaddáfího síly mohly zkonsolidovat.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen řekl, že aliance chrání civilisty a bude v tom pokračovat. Ze zabíjení civilistů obvinil Kaddáfího síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám