Hlavní obsah

Kaddáfí nazval vražedný konflikt v Dárfúru sporem o velblouda

– TRIPOLIS/LONDÝN
Novinky, BBC, rei

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí přirovnal konflikt v západosúdánské provincii Dárfúru ke "sporu o velblouda", který se stal mezinárodní záležitostí. Stalo se tak při úterní videokonferenci se studenty univerzity v britské Cambridge. Během čtyřletého konfliktu v Dárfúru zemřelo na 200 tisíc lidí a další 2,5 miliónu opustilo své domovy a přežívá v katastrofálních podmínkách, většinou v utečeneckých táborech.

Článek

"Budete se smát, když řeknu, že hlavní příčinou sporu je velbloud," řekl Kaddáfí. Afrika má podle něj tisíce problémů a jedním z nich je rozdělení kmenových území hranicemi států. "Problémem je pak zpolitizování sporů mezi kmeny," dodal libyjský vůdce.

Podle Kaddáfího mohli v Dárfúru spor vyřešit místní kmenoví vůdcové, kdyby se do něj kvůli ekonomickým zájmům nevložily silné státy regionu. Tyto "mocnosti mají zájem o ropu a další věci." K přetrvávání krize v provincii navíc podle něj přispívají i mezinárodní humanitární organizace. Místní obyvatelstvo je totiž závislé na jejich pomoci, a proto si přeje, aby konflikt pokračoval.

Libye hostí v sobotu mírové rozhovory mezi dárfúrskými rebely a vládou v Chartúmu. Ty poslední skončily loni nezdarem a vládou podporované arabské milice džandžauí nadále napadají vesnice místního nearabského obyvatelstva. Násilnosti se přelévají také na území sousedního Čadu a Středoafrické republiky.

Podle USA se v Dárfúru odehrává genocida, Chartúm to odmítá. OSN na počátku srpna rozhodla, že do oblasti vyšle mírovou misi o 26 000 vojácích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám