Hlavní obsah

Kaddáfí hrál v neděli královskou hru s velmistrem a šéfem šachové federace

Tripolis

Libyjská televize ukázala záběry, na kterých libyjský vůdce Muammar Kaddáfí hraje šachy s předsedou Mezinárodní šachové federace (FIDE), bývalým prezidentem jihoruské Kalmycké republiky Kirsanem Iljumžinovem. Šachová partie se podle televize uskutečnila v den vysílání, tedy v neděli.

Foto: Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

Podle ruské agentury Interfax Kaddáfí Iljumžinovovi během partie řekl, že nemá v úmyslu tlaku protivládních povstalců a mezinárodní aliance ustoupit. Ze zprávy nevyplývá, kde se šachová partie uskutečnila; sídlo Kaddáfího v Tripolisu je opakovaně terčem spojeneckých náletů a jeho část je v sutinách.

Ještě před odletem z Ruska se podle agentury ITAR-TASS Iljumžinov setkal se zvláštním vyslancem prezidenta Dmitrije Medveděva pro Libyi Michailem Margelovem, který se snaží zprostředkovat ukončení libyjské občanské války. Rusko se připojilo k volání západních států po Kaddáfího rychlém odchodu, i když Moskva Západ kritizuje, že bombardování Kaddáfího jednotek překračuje mandát Rady bezpečnosti OSN.

Margelov podle ruských médií šéfovi FIDE poradil, aby v Tripolisu "zahájil partii tahem e2 na e4 a svému libyjskému hostiteli vysvětlil, že jím zvolená strategie vede k rychlému konci".

Iljumžinov ale varování ruského diplomata nejspíš ignoroval. Partii v Tripolisu bílými zahájil Kaddáfí, který měl s tahem figur očividně problém. Hra nakonec skončila zdvořilou remízou. "Nabídl jsem mu ji, protože na hosta se to sluší," řekl ruským novinářům šéf FIDE.

Výstřední předseda

Iljumžinov patří k nejbohatším ruským podnikatelům a Kalmyckou republiku, která je jediným evropským regionem s převahou buddhistů, řídil od roku 1993 až do loňského října.

Pozornost médií si ale spíš než jako prezident FIDE nebo politik vydobyl jako výstřední podivín. Loni v březnu například oznámil, že hodlá v hlavním buddhistickém chrámu v metropoli Elistě pohřbít vycpaná těla sovětských psích kosmonautů z roku 1960 Bělky a Strelky.

Už předtím šokoval tvrzením, že se setkal s mimozemšťany ve žlutých skafandrech, kteří ho vzali na palubu svého vesmírného korábu. V roce 2005 navrhoval přenést z Rudého náměstí v Moskvě do Elisty Leninovo mauzoleum a nabízel na realizaci tohoto plánu milión dolarů.

ljumžinov nedávno v ruském rozhlase uvedl, že na 1. října v Tripolisu připravuje velký mezinárodní šachový turnaj. Vyjádřil přesvědčení, že do té doby se situace v Libyi zklidní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám