Hlavní obsah

K Zemi se řítí obří asteroid

Právo, aa

Rekordně blízko kolem Země proletí v úterý asteroid, jehož průměr činí 150 až 600 metrů. Nebezpečí, že by zasáhl planetu, ale podle expertů nehrozí – planetka 2007 TU24 mine Zemi ve vzdálenosti větší, než ji obíhá Měsíc.

Článek

Asteroid objevili v říjnu minulého roku vědci z amerického Střediska blízkozemních objektů (NEO) při NASA. První propočty dráhy naznačovaly, že by mohl Zemi zasáhnout, ale později byla jeho dráha zpřesněna a vyšlo najevo, že Zemi mine ve vzdálenosti 537,5 tisíce kilometrů.

Bude vidět dalekohledem „Půjde o největší přiblížení známého asteroidu těchto rozměrů do roku 2027,“ uvedl astronom Don Yeomans z NEO. Planetka by měla kolem Země proletět v nejmenší vzdálenosti 29. ledna kolem půl desáté dopoledne jako objekt 50krát jasnější než nejjasnější hvězda, ale v našich zeměpisných šířkách bude nejlépe vidět – už za pomoci dalekohledu – až v noci z úterý na středu.

Asteroidů, u kterých nelze vyloučit srážku se Zemí, je zatím známo asi 1800. Z toho je svou velikostí nad 150 metrů pro Zemi nebezpečných přes 600. Do této kategorie jsou ale započítány všechny planetky, které se k nám přiblíží více než na 7,5 miliónu km.

NEO odhaduje, že asteroidů této třídy létá kolem sedmi tisíc, takže k nebezpečnému přiblížení dochází každých pět až sedm let. Ke srážce pak podle počtu pravděpodobnosti dochází každých 37 tisíc let. V minulosti se k Zemi přiblížil např. asteroid Hermes (1937 – 740 tisíc km) nebo planetka 2004 XP14 (2006 – 432 tis. km). Velké diskuse astronomové vedou o asteroidu 99942 Apophis, který má roku 2029 podle některých výpočtů téměř škrtnout o Zemi – proletí jen 30 tisíc kilometrů nad námi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám