Hlavní obsah

K útokům z 11. září 2001 přispěl i odchod Sovětů z Afghánistánu, tvrdí velvyslanec

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád/Kábul

Zvláštní velvyslanec USA pro oblast Afghánistánu a Pákistánu Richard Holbrooke uvedl v pondělí v pákistánském Islámábádu, že od odchodu Sovětů z Afghánistánu vedla přímá cesta k teroristickým útokům na New York a Washington. Podle něj se proto nesmí po plánovaném odchodu mezinárodních sil Afghánistán ponechat osudu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší americký vyjednavač v Bosně Richard Holbrooke

Článek

„Od toho, co se stalo v roce 1989, vedla přímá linie k 11. září a od 11. září k postavení, ve kterém jsme dnes,“ řekl Holbrooke. Dodal, že NATO na víkendovém lisabonském summitu oznámí, že v Afghánistánu došlo k obratu: „Od Lisabonu bude uplatněna přechodná strategie s tím, že na konci roku 2014 Afghánistán převezme odpovědnost za svou bezpečnost,“ řekl v Islámábádu a dodal: „My máme přechodnou strategii, ne strategii odchodu.“

Dodal, že nedojde k opakování situace z roku 1989 po odchodu Sovětů, kdy zemi ovládli bojovníci. Podle něj stažení vojáků neznamená automaticky konec mezinárodní přítomnosti v zemi. Ta má zabránit nástupu fundamentalistů, jako tomu bylo na počátku devadesátých let v Afghánistánu, kdy znaveni boji všichni vítali Tálibán.

Americký prezident Barack Obama má v prosinci zvážit další strategii pro Afghánistán. První vojáci mají odejít příští léto, afghánská vláda se domnívá, že její bezpečnostní jednotky budou soběstačné od roku 2014.

Tálibán odmítá jednat, cítí se silný 

Tálibán se ale necítí poražený. Jeho nejvyšší představitel Mulla Umar v pondělí podle ČTK oznámil, že nepřátelé Tálibánu byli "zničeni na bitevním poli" a teď šíří "zavádějící pověsti" o údajných mírových rozhovorech.

"Prohnaný nepřítel na jedné straně rozšiřuje své vojenské operace, na straně druhé mlží svými výroky o rozhovorech," řekl Umar. Tálibán přitom má zejména na jihu a východě má značné úspěchy. Podniká útoky na báze NATO i na zásobovací kolony.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí Tálibánu v minulosti nabídl dialog. Nedávno se začaly objevovat zprávy, že se rozhovorů účastní i velitelé Tálibánu, ale Kábul nakonec přiznal, že se zatím jedná jen o předběžné rozhovory. Podle Tálibánu ale jde jen o propagandu. Trvá na tom, že pokud začne jednat, nebude to v žádném případě v době, kdy v Afghánistánu budou zahraniční vojska.

Umar ve svém poselství také kritizoval vládu za zkorumpovanost. Poměry v zemi popsal takto: "Vrcholí strádání, hlad a chudoba, množí se počet lidí bez přístřeší, přibývá civilních obětí, nejrůznějších chorob, zneužívání mládeže, kulturních a sociálních odchylek. (Vládě) jde jenom o plné kapsy peněz a odírání národa."

Reklama

Výběr článků

Načítám