Hlavní obsah

K útoku v Kábulu se nikdo nepřihlásil, Afghánci podezírají síť Hakkání a Pákistán

Kábul

Afghánské bezpečnostní úřady podezírají ze středečního atentátu v centru Kábulu, který si vyžádal 90 obětí, síť Hakkání a pákistánskou rozvědku ISI. K útoku se nikdo nepřihlásil, hnutí Tálibán se od něj distancovalo, ovšem síť Hakkání je s ním propojená. Afghánský prezident Ašraf Ghání už nařídil popravit jedenáct zajatců ze sítě Hakkání a Tálibánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po útoku v Kábulu zbyl na místě činu pětimetrový kráter v zemiVideo: AP

 
Článek

Televize Sky News uvedla, že afghánská tajná služba NDS uvedla s odkazem na první výsledky vyšetřování, že atentát podnikla síť Hakkání s pomocí pákistánské tajné služby ISI. „Tito teroristé opět prokázali, že nereprezentují žádné náboženství a jen podnikají takovéto zbabělé útoky, aby potěšili své pákistánské pány, což je proti celému islámu a principu lidských práv,“ uvedla v prohlášení tajná služba NDS.

Serveru India Today řekl mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sadik Siddikui: „Zachytili jsme roli ISI. Afghánistán očekává, že Pákistán zničí síť Hakkání. Tento útok jistě poškodí vztahy mezi oběma zeměmi.“

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Zraněný Afghánec přichází do nemocnice

Síť Hakkání má základny v odlehlých kmenových oblastech Pákistánu a už dříve se objevila podezření, že ji pákistánská tajná služba využívá k ovlivňování situace v sousedním Afghánistánu. Se stejným podezřením přišly i Spojené státy. V Kábulu už v posledních letech spáchala několik velkých atentátů ve městě, ty ovšem podnikla i organizace Islámský stát.

Hnutí Tálibán se od útoku distancovalo, jeho mluvčí Zabiulláh Mudžáhid popřel, že by stálo za masakrem, a explozi odsoudil. Situace je však složitější. Vůdce sítě Hakkáni Siradžuddín Hakkáni je jedním ze zástupců vůdce Tálibánu Hajbatulláha Achundzáda. Na starosti má vedení operací proti zahraničním jednotkám.

Útok fekálního vozu

Sebevražedný atentátník vjel ve středu v době ranní špičky do vládní a diplomatické čtvrti Kábulu s fekálním vozem napěchovaným výbušninami a nálož odpálil v blízkosti německého velvyslanectví. Mezi 90 mrtvými a 450 zraněnými jsou především afghánští civilisté, včetně žen a dětí. Exploze vytvořila několik metrů hluboký kráter a poničila mnoho domů včetně oken českého velvyslanectví. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Kouř po explozi v Kábulu

Auto určené k vyvážení septiků bylo zastaveno těsně před vjezdem do přísně střežené zelené zóny, v níž se nachází prezidentský palác, sídlo mise NATO a řada zahraničních velvyslanectví. Otázka ale je, jak mohlo předtím projet tolika kontrolními stanovišti, která chrání centrum města, napsala agentura Reuters. Agentura AP nicméně upozornila, že fekální vozy jsou v Kábulu hojně používané. Téměř čtyřmiliónové město totiž nemá kanalizační systém.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánští představitelé u německé ambasády po výbuchu v Kábulu

U kábulských nemocnic ve čtvrtek čekalo množství lidí, aby získali informace o svých blízkých, kteří se stále pohřešují nebo byli při jednom z nejhorších teroristických útoků ve městě vážně zraněni. Podle agentury Reuters možná nebude přesný počet obětí nikdy znám. Členy bezpečnostních sil, kteří vozidlo zastavili, exploze zcela roztrhala.

Reklama

Výběr článků

Načítám