Hlavní obsah

Jsem zahanben, řekl otec tuniského útočníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis
Aktualizováno

Otec útočníka, který v pátek na pláži u východotuniského letoviska Súsa zabil 38 lidí, se novinářům svěřil, jak ho čin jeho syna šokoval a jak se jím cítí „zahanben”. Napsal to dnes zpravodajský server NBC. Mezi mrtvými jsou převážně zahraniční turisté, podle serveru BBC většinou Britové.

Byl to normální kluk, popisují příbuzní a sousedé tuniského atentátníkaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Tuniské ministerstvo vnitra mladíka podezřelého ze střelby identifikovalo jako Sajfaddína Rizkího, který pocházel z chudé provincie Siljána, ležící na západ od metropole Tunisu. Narodil se v roce 1992 a studoval ve městě Kajruván.

Foto: Profimedia.cz

Sajfaddín Rizkí

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Netuším, kdo ho ovlivnil, nebo kdo mu tyto myšlenky nasadil do hlavy," řekl novinářům jeho otec Hakím, kterého o víkendu několik hodin vyslýchala policie. Mladíkův otec řekl, že truchlí za rodiny obětí. "Cítím nesmírně silně jejich ztrátu. Připadám si, jako bych zemřel společně s těmi mrtvými," dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pláž u tuniského hotelu Riu Imperial Marhaba připomíná páteční neštěstíVideo: Reuters

Také Rizkího teta Zara řekla, že rodina o jeho radikalismu nic nevěděla. "Nic ze svých tajemství nám neříkal," uvedla. "Alláh nás proklel."

Džihádista, kterého v mešitě nikdy neviděli

Zatímco jeho rodina tvrdí, že o jeho radikalismu neměla tušení, lidé, kteří ho znali ze školy, uvádějí, že jeho násilné názory už se tam nějakou dobu projevovaly. "Rizkí byl velmi extremistický – byl džihádista, vždycky bojoval s těmi, kdo nesouhlasili s jeho názory," řekl jeden z jeho spolužáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky teroristického útoku v tuniském městě SúsaVideo: Reuters

To potvrdil i generální tajemník levicového studentského svazu, podle něhož Rizkí pomáhal vést útoky proti jeho členům. Rizkí se v tomto ohledu hlásil k tomu, co by se dalo označit za "válku mezi věřícími a nevěřícími", uvedl tajemník.

Další z jeho spolužáků ale uvádějí, že na Rizkím nebylo nic nápadného. Popisují ho jako zdvořilého studenta, který se nicméně rád poslouchal. Oblékal se normálně, nenosil vousy a nikdo ho nikdy neviděl, že by se modlil v mešitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám