Hlavní obsah

Jihokorejští studenti vypovídali před soudem o zpackané záchraně z trajektu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Šest jihokorejských studentů, kteří přežili potopení trajektu Sewol, svědčilo v pondělí u soudu. Popsali, jak jim spolužáci pomohli dostat se z kajut zatopených vodou, zatímco posádka opakovaně cestujícím nařizovala setrvat na místech, přestože se loď potápěla.

Foto: Yonhap, Reuters

Vrtulníky nad potápějícím se trajektem Sewol.

Článek

„Čekali jsme, a když voda začala pronikat dovnitř, řekla nám předsedkyně třídy, abychom si oblékli záchranné vesty. Dveře jsme měli v tu chvíli nad hlavami a předsedkyně nám řekla, že tudy se dostaneme ven. Tak jsme to také udělali,” popsal jeden ze studentů. „Ostatní děti, které se dostaly ven před námi, nás vytáhly,“ dodal.

Další studenti vylíčili, jak posádka zdůrazňovala pasažérům, aby zůstali v kajutách: „Opakovali totéž pořád dokola.“ Nařízení bylo „speciálně určené studentům střední školy Danwon“, vzpomínali studenti.

Jedna z dívek popsala, jak se zachránila skokem do moře: „Na chodbě bylo mnoho spolužáků a většina jich byla spláchnuta zpátky do lodě.“

Foto: Yonhap, Reuters

Jihokorejští záchranáři u místa, kde se trajekt Sewol potopil.

Šestice studentů, která svědčila, byla první skupinou ze 75 školáků, kteří mají vypovídat před soudem v rámci procesu proti 15 členům posádky trajektu. Ti čelí obviněním ze zabití a z nedbalosti. Kapitán s posádkou opustili plavidlo, přestože věděli, že v něm cestující zůstanou uvězněni a utopí se, když se loď převrátí. Podle obhajoby byla posádka zmatená, zraněná a zpanikařila. Souzení členové posádky uvedli, že byli přesvědčeni, že evakuace pasažérů je úkolem pobřežní stráže.

Selhala však i pobřežní stráž, která byla kvůli tragédii rozpuštěna. [celá zpráva] „Členové (pobřežní stráže) čekali venku. Vyzdvihovali nás (na čluny), ale dovnitř nám pomoci nešli,“ uvedl nejmenovaný školák. „Divili jsme se v duchu proč.“

Další ze studentek uvedla, že se do záchranné akce zapojilo víc rybářů než příslušníků pobřežní stráže. Dívka podobně jako ostatní prohlásila, že posádka lodi by měla být za své chování tvrdě potrestána.

Foto: Yonhap, Reuters

Potápějící se trajekt Sewol

Trajekt Sewol se potopil 16. dubna a na jeho palubě zahynulo 304 lidí, z toho až 250 studentů na školním výletě na turistický ostrov Čedžu. Na rutinní plavbě podél jihokorejského pobřeží přišlo o život také 12 učitelů. [celá zpráva]

V separátním procesu jsou souzeni majitelé lodě ze společnosti Chonghaejin Marine, kteří plavidlo nechali přestavět v rozporu s předpisy, aby uvezlo větší náklad. Majitel rejdařství Ju Pjon-un, po kterém se usilovně pátralo, spáchal sebevraždu. [celá zpráva]

Jeho syn byl zatčen v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám