Hlavní obsah

Jihokorejský stevard z oříškové aféry prorazil v politice

Právo, znk

Bývalý stevard jihokorejských aerolinek Korean Air, který kvůli tzv. oříškové aféře vyvolané před šesti lety dědičkou firmy Heather Čoovou přišel o místo, neklesl na duchu a nyní bojuje o post šéfa třetí největší strany.

Foto: Profimedia.cz

Park Čang-Džin

Článek

Park Čang-Džin (49) měl v prosinci 2014 službu v letadle mířícím z New Yorku do Soulu, v němž letěla i Čoová. Tu však před startem rozzuřilo, že jí letuška v první třídě servírovala makadamové oříšky v papírovém sáčku místo na talířku. Dívka i Park, tehdy vedoucí palubní posádky, si před ní museli kleknout a vyslechnout si její nadávky.

Korean Air obnoví leteckou linku z Prahy do Soulu

Ekonomika

Dcera šéfa aerolinek nakonec nařídila, aby se letadlo vrátilo k letištní hale, kde stevardovi přikázala opustit stroj. „Cítil jsem, že má důstojnost coby člověka se rozpadá. Bylo to nejdelších pět minut mého života,“ svěřil se později Park.

Po incidentu ho přeřadili na pozici, na níž v Korean Air začínal, soud ale Čoové a její firmě nařídil zaplatit mu odškodné v přepočtu dvou milionů korun. Muž nakonec měsíc po incidentu z firmy sám odešel.

Tažení proti čebolům

Jak se však ukázalo, ono nepříjemné setkání mu otevřelo oči vůči jihokorejské společnosti. „Došlo mi, že beze změny v politice a zákonech se status quo nikdy nezmění,“ řekl Park listu The South China Morning Post. Vsadil na politickou kariéru a nyní je jedním z uchazečů o post šéfa levicové Strany spravedlnosti, třetí největší jihokorejské partaje.

Kim se nečekaně omluvil Jižní Koreji za zastřelení úředníka: Mrzí mě, že jsem vás zklamal

Svět

Park soustředil svou kampaň na boj proti tzv. čebolům, obřím korporacím řízeným nejbohatšími rodinami, jejichž vliv sahá do nejvyšších pater politiky. „Potřebujeme systém, v němž budou (členové těchto rodin) odpovídat za své činy. Každý by si měl být před zákonem roven,“ vysvětlil. Výsledky hlasování mají být oznámeny o víkendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám