Hlavní obsah

Jihokorejské firmy dovážely navzdory sankcím uhlí z KLDR

Soul

Tři jihokorejské firmy dovážely navzdory sankcím Rady bezpečnosti OSN uhlí z KLDR, uvedl podle listu Korea Times v pátek jihokorejský celní úřad, který prošetřoval devět podezření na nedovolený dovoz uhlí ze Severní Koreje.

Foto: Profimedia.cz

Dobývání uhlí v KLDR

Článek

Celní úřad dosud nesdělil, které firmy uhlí dovážely, ale dovezeno ho bylo mezi loňským dubnem a říjnem 35 000 tun v ceně 6,6 miliardy wonů (130 miliónů korun).

„Vypadá to, že ho firmy nelegálně dovážely v očekávání velkých tržeb poté, co cena severokorejského uhlí padla kvůli zákazu dovozu,“ řekl tajemník celního úřadu Ro Suk-hwan. Vydávaly ho za ruské uhlí.

Zvažuje obvinit firmy i jednotlivé osoby, že porušily celní zákon a zfalšovaly dokumenty. Ve hře je rovněž zabavení 14 lodí, které uhlí dovážely.

Za uhlí se ale nezaplatilo, což by bylo další porušení sankcí RB OSN, protože jej firmy dostaly za zprostředkování obchodu mezi Ruskem s KLDR.

Vyvážet uhlí nesmí Severní Korea na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2270 z března 2016, která následovala po jaderné zkouše v lednu 2016 a únorovém vypuštění rakety. Cílem bylo omezit schopnosti KLDR dále vyvíjet jaderné zbraně a jejich raketové nosiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám