Hlavní obsah

Jednostrannou denuklearizaci neplánujeme, oznámil Kim. Čeká na vstřícnost USA

Moskva

Severní Korea neplánuje žádné jednostranné kroky k likvidaci jaderných zbraní. Podle předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentiny Matvijenkové ji o tom o víkendu v Pchjongjangu informoval severokorejský vůdce Kim Čong-un. Počítá prý s tím, že Moskva jeho zemi pomůže oslabit mezinárodní sankce, vyhlášené kvůli severokorejskému jadernému a raketovému programu.

Foto: Edgar Su, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Podle ruských diplomatů hovořila Matvijenková s Kimem v sobotu víc než dvě hodiny. Z jejich rozhovoru vyplynulo, že místo jednostranných kroků ze své strany Pchjongjang spoléhá na americkou odpověď na opatření, která už Severní Korea přijala. Při debatě o americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi, s nímž se Kim setkal na červnovém summitu v Singapuru, volil prý Kim Čong-un „zdvořilé a diplomatické výrazy”.

Severokorejský vůdce si podle Matvijenkové vysoce cení pomoci, kterou mu Rusko poskytuje. „Velmi počítá s tím, že Rusko pomůže s oslabením sankcí proti (Severní) Koreji v souvislosti s kroky, které KLDR podniká v rámci závazků ze singapurských rozhovorů,” řekla šéfka ruského Senátu. Kim se v Singapuru zavázal k likvidaci svých jaderných zbraní, podle západních zpravodajských zdrojů ale severokorejský jaderný program nezastavil.

Putin pozval Kima do Moskvy

Ruská státní agentura TASS v pondělí oznámila, že prezident Vladimir Putin dopisem pozval Kima k návštěvě Ruska. O termínu ani místě schůzky se oficiální zpráva nezmiňuje. Návštěva severokorejského vůdce v Rusku je už delší dobu předmětem spekulací ruských novinářů, některá média předpověděla, že oba státníci se sejdou na Východním hospodářském fóru, které v úterý začíná ve Vladivostoku.

Na akci už do metropole ruského Dálného východu dorazil Putin i pozvaní zahraniční hosté, nejvyšší představitelé Číny, Japonska, Jižní Koreje a Mongolska. Kimovo jméno na seznamu hostů není.

Reklama

Výběr článků

Načítám