Hlavní obsah

Je nejdéle neprávem odsouzeným Číňanem. Soud ho po 27 letech očistil

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než ho čínský soud osvobodil, odseděl si 27 let za vraždu dvou chlapců, kterou nespáchal. Čang Jü-chuan (53) je nejdéle neprávem potrestaným člověkem v Číně. Za mřížemi strávil celkem 9 778 dnů, uvedl zpravodajský server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V říjnu roku 1993 se Čang dostal do vazby poté, co se našla v rezervaci poblíž města Nan-čchang těla dvou mladých chlapců. Čang byl z jejich vraždy podezřelý, nicméně přiznání dosáhla policie až po neustálém nátlaku a mučení. „Usvědčen“ byl definitivně v lednu 1995.

Nový typ koronaviru zamořil už i čínské věznice

Koronavirus

S Čangem se během jeho pobytu ve vězení rozešla před jedenácti lety jeho manželka, se kterou má dvě děti. Nepřestala za něj ale bojovat. V úterý se s ní opětovně shledal, stejně tak se svou 83letou matkou. „Byla jsem nesmírně šťastná, když jsem slyšela rozhodnutí soudu,“ uvedla exmanželka.

„Prostudovali jsme všechny materiály. Neexistuje žádný přímý důkaz, který by Čanga s činem spojoval, takže jsme ho prohlásili za nevinného,“ řekl k rozhodnutí soudce Tchien Kan-lin.

Bývalý šéf Interpolu v Číně dostal 13,5 roku

Svět

Za 27 neprávem odsezených let může Čang žádat finanční náhradu. Není známo, jaká by mohla být její výše. Jeho advokát ale pro list China Daily uvedl, že se „pokusí vyjednat nejvyšší možnou kompenzaci“. „Budeme také žádat, aby byli potrestaní lidé, kteří se těchto soudních pochybení dopustili,“ dodal.

Pozorovatelé si začali všímat, že Čína se od roku 2010 snaží napravit soudní pochybení z minulosti. Mnoho případů bylo totiž uzavřeno pouze na základě vynuceného přiznání. Vězni jsou však očišťováni jen v případech trestných činů a nikoli těch politických.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám