Hlavní obsah

Japonský premiér se chce setkat s Kimem

– Tokio

Navzdory silným výhradám Tokia vůči severokorejským raketovým testům, dal v pátek japonský premiér Šinzó Abe najevo zájem setkat se se severokorejským předsedou Kim Čong-unem. Chce s ním projednat osudy Japonců, kteří byli uneseni severokorejskými agenty na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, uvedla televize Al-Džazíra.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe

Článek

„Jsem odhodlán se setkat s předsedou Kim Čong-unem tváří v tváře bez předběžných podmínek, abych vyřešili důležité téma únosů,“ řekl Abe na začátek parlamentní sezóny. Abe tento zájem dal najevo už v půlce září poté, co se setkal s příbuznými unesených.

Mezi lety 1977 až 1984 bylo podle Tokia uneseno 17 Japonců. V roce 2002 Severní Korea překvapivě přiznala, že je skutečně unesli její agenti, ale uvedla, že jich bylo jen třináct. Pět unesených bylo repatriováno. KLDR uvedla, že zbylých osm je po smrti. Popřela, že by další čtyři Japonci kdykoli vstoupili na území KLDR.

Abe ale chce prošetřit osudy všech a zajistit, že se všichni žijící vrátí do Japonska. Protože zatím Kim nedával najevo zájem se s Abem sejít, ten se v obrátil i na amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby mu v tom pomohl, když se dvakrát setkal s Kimem. S Trumpem se dokonce v květnu setkali i matka a mladší bratr jedné z unesených Megumi Jokotové.

Jokotová byla unesena v roce 1977 v třinácti letech. Rodiče dlouho usilovali o vyjasnění jejího osudu a stěžovali si na japonskou vládu, že nejedná. Když KLDR přiznala únosy japonských občanů, uvedla, že Jokotová nežije, prý spáchala sebevraždu v roce 1994. Test DNA ostatků, které Pchjongjang předal v roce 2004 Japoncům, ale nepotvrdily, že by šlo o příbuznou Jokotových.

V roce 2014 se mohli setkat v Severní Koreji se svou vnučkou. U té test DNA potvrdil, že jsou příbuzní. Na osud své dcery a její matky se však neptali.

Japonští prarodiče se setkali s vnučkou dcery unesené do KLDR

Svět

Jokotovi dál věří, že jejich dcera je naživu a doufají, že se jim ji podaří ještě vidět, i když v listopadu 2014 napsal jihokorejská deník Tong-a-ilbo, že se skutečně v roce 1994 předávkovala sedativy. List s odvoláním na zaměstnance nemocnice, kde Japonka zemřela, napsal, že Jokotové byla podána sedativa a hypnotika ve vyšší dávce, než je bezpečné. Její tělo pak skončilo ve společném hrobě.

Japonci se s dcerou unesenou do KLDR nesetkají, zemřela na předávkování léky

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám