Hlavní obsah

Japonský premiér oznámil rezignaci

Novinky, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonský ministerský předseda Šinzó Abe oznámil, že ve středu rezignuje. Dvaapadesátiletý premiér byl u moci jeden rok. Jeho kabinet doprovázely korupční skandály. Volání po jeho rezignaci zesílilo poté, co jeho Lidovědemokratická strana (LDP) v červenci prohrála volby do horní komory parlamentu.

Článek

Premiér uvedl v televizi, že opouští svůj post proto, že Japonsko potřebuje "nového lídra, kterého mohou podporovat a věřit mu. V současné chvíli je těžké prosadit efektivní rozhodnutí, která by měla podporu a důvěru veřejnosti. (...) Proto jsem se rozhodl, že je třeba změna," poznamenal.

Kdy přesně odejde z čela vlády Abe neoznámil.

Byl nejmladším premiérem od konce války

Abe až dosud rezignovat odmítal, jako důvod uváděl nutnost provedení nezbytných reforem.

O víkendu prohlásil, že odejde z čela vlády, pokud parlament neschválí prodloužení japonské mise v Afghánistánu, která by měla formálně skončit v listopadu. Opozice ale oznámila, že se bude snažit prodloužení zpozdit.

Abe se stal předsedou vlády loni v září, nahradil Džuničira Koizumiho. Ve svém věku byl nejmladším premiérem v historii poválečného Japonska.  Byl také prvním, jenž se narodil až po válce.

Jeho popularita však pomalu klesala kvůli plánům na důchodovou reformu a sérii finančních skandálů, která doprovázela jeho ministry. V květnu ministr zemědělství Tošikacu Macuoka, který byl se skandály spojován, spáchal sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Související články

Novým japonským premiérem je Šinzó Abe

Devadesátým japonským premiérem se v úterý stal Šinzó Abe (52), který od minulé středy vede Lidovědemokratickou stranu (LDP). Ve funkci ho podle očekávání...

Výběr článků

Načítám