Hlavní obsah

Japonsko zvažuje, že Fukušimu zabetonuje podobně jako Černobyl

– Tokio • Aktualizováno
Novinky, rei

Japonským technikům se ve čtvrtek navečer podařilo přivést k druhému reaktoru poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1 nové elektrické vedení, což oživilo naděje na možnost ochlazení přehřátých reaktorů a zabránění úniku další radioaktivní páry. Oznámila to Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Odborníci zvažují, zda v budoucnu nefunkční elektrárnu zabetonují.

Foto: Reuters

Poškozený komplex jaderné elektrárny Fukušima 1

Článek

Podle serveru britského listu Guardian by na nefunkční elektrárnu poté, co pomine nebezpečí dalšího šíření radiace, mohly být nasypány tuny písku a vylity hektolitry betonu. Z elektrárny by se tak stal sarkofág podobný tomu na Ukrajině.

"Takové otázky jsou velmi daleko, teď řešíme hlavně to, jak reaktor ochladit," řekl na otázku, zda se zvažují varianty zabetonování podobně jako v Černobylu, japonský mluvčí pro jadernou energetiku Hidehiko Nišijama.

Realizace takového scénáře je nicméně daleko, v pátek japonské úřady zvýšily stupeň nebezpečí v elektrárně na stupeň pět sedmibodové škály.

Tsunami překonala ochrannou zeď

Únik radiace zapříčinila vlna tsunami, která na severovýchodní pobřeží Japonska udeřila v pátek po mohutném zemětřesení. Vysoká vlna překonala ochrannou zeď a vyřadila z provozu elektrické napájení reaktorů i záložní agregáty.

V důsledku toho přestala prostřednictvím pump do systému proudit chladicí kapalina a první čtyři reaktory Fukušimy se začaly nebezpečně přehřívat. Důsledkem byly požáry, částečné tavení ochranných plášťů palivových tyčí a vnitřního ochranného obalu reaktoru, výbuchy a úniky radioaktivní páry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko - detailní záběry poškozených reaktorůVideo: Reuters

Teplota začala stoupat i u pátého a šestého reaktoru, které stojí opodál a v době, kdy udeřila tsunami, byly odstaveny.

Japonští záchranáři v zoufalé snaze zbrzdit přehřívání poškozených prvních čtyř reaktorů polévali budovy mořskou vodou z vrtulníků a vodních děl, což bylo bezprecedentní. Při riskantní operaci ale skončilo množství vody mimo cíl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Reaktory ve Fukušimě chladili i vodním dělemVideo: Reuters

Provozovatel elektrárny, společnost Tepco nyní přivedla k elektrárně kilometr dlouhý kabel napojený k hlavní rozvodné síti. Technici se ho nyní snaží k systému u druhého reaktoru připojit, což může několik hodin trvat. Nad Fukušimou 1 mezitím dál stoupá nebezpečný kouř vycházející právě z druhého reaktoru.

Počet mrtvých překročil šest tisíc

V okruhu dvaceti kilometrů od elektrárny nadále platí zákaz vstupu. Lidé ve vzdálenosti dalších deseti kilometrů mají zůstat doma. Některé země radí svých krajanům v Japonsku, aby se drželi 50 kilometrů od elektrárny.

Zemětřesení a tsunami připravily o život nejméně 6 539 lidí, uvedly podle agentury AFP nově úřady. Dalších asi 10 200 osob se ale stále pohřešuje.

Policie také nově oznámila, že bez přístřeší zůstalo trvale nebo dočasně 450 000 lidí. Jejich situaci komplikuje sněžení a zima. Desítky tisíc domácností zůstávají bez proudu a odhadem přes 1,6 miliónu jich nemá vodu.

Foto: ti, Právo

Co se stalo ve Fukušimě 1
Čtyři ze šesti reaktorů elektrárny po zemětřesení a tsunami poškodila série výbuchů a požárů. Hlavní potíž je s chladicími systémy.
Uvnitř každého reaktoru jaderné palivo vyrábí elektřinu tím, že proměňuje vodu v páru, která pohání turbíny.
Poté, co udeřily zemětřesení a tsunami se ale automaticky aktivovaly kontrolní mechanismy, aby zastavily štěpné reakce.
V důsledku přerušení přívodu elektřiny (tsunami vyřadila z provozu i náhradní agregáty) ale přestala proudit chladicí kapalina, která zajišťuje, aby se jaderné palivo nepřehřívalo.
Voda se postupně vypařovala, palivové tyče se zahřívaly a zřejmě se částečně roztavil jejich obal ze slitiny zirkonia. V reakci s párou vznikl nebezpečný vodíkový plyn.
Když se technici snažili tento plyn odvést z tlakové nádoby, došlo k výbuchu, který poničil budovu reaktoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám