Hlavní obsah

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení, obětí je osm

Tokio
Aktualizováno

Osm mrtvých a přes 300 zraněných si podle aktualizované bilance vyžádalo silné zemětřesení, které ve čtvrtek brzy ráno místního času zasáhlo nejsevernější japonský ostrov Hokkaidó. Uvedla to stanice BBC s odvoláním na japonská média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení v JaponskuVideo: Reuters

 
Článek

Zemětřesení o síle 6,7 stupně udeřilo ve čtvrtek ve 3:08 místního času (středa 20:08 SELČ) a jeho epicentrum se nacházelo 112 kilometrů jihovýchodně od města Sapporo. Otřesy půdy vycházely z hloubky 40 kilometrů.

Foto: Mapy.cz

Na pomoc spěchá 25 tisíc vojáků

Zemětřesení sice nevyvolalo vlnu tsunami, na mnoha místech ale způsobilo sesuvy půdy. Podle agentury DPA se nejvíce lidí po sesuvech pohřešuje ve městě Acuma. Vláda již na pomoc postiženým oblastem vyslala 25 tisíc vojáků.

V důsledku zemětřesení se asi tři milióny domácností ocitly bez elektřiny. Řada domů byla silně poškozena. Narušena byla také doprava. Uzavřena je řada silnic i letiště u města Čitose.

Úřady obyvatele postižené oblasti varovaly před možnými následnými otřesy. "Často dochází k velkým otřesům, obzvlášť během dvou až tří dnů (po prvním zemětřesení)," uvedl podle agentury AFP zástupce japonského meteorologického ústavu.

Jižní část Japonska v minulých dnech sužoval tajfun Jebi, nejsilnější bouře, která zemi postihla za poslední čtvrtstoletí. Celkem zemřelo 11 lidí a dalších zhruba 470 osob bylo zraněno. [celá zpráva]

Foto: Kyodo, Reuters

Následky zemětřesení v Japonsku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám