Hlavní obsah

Japonsko vyděsil následný otřes o síle 5,5 Richterovy stupnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Obyvatele jižního Japonska, které minulý týden postihlo ničivé zemětřesení, v úterý odpoledne vyděsil silný následný otřes o síle 5,5 Richterovy škály. Bilance katastrofy z minulého týdne zároveň vzrostla na 45 obětí poté, co záchranáři v pondělí pod troskami našli ostatky dalšího člověka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení v japonském Kumamotu Video: Reuters

 
Článek

"Mnoho lidí nyní žije ve strachu v různých ubytovacích střediscích. Budeme dále pomáhat," prohlásil japonský premiér Šinzó Abe.

S následky otřesů, které zcela zničily přes 950 budov a dalších více než 2300 částečně, se potýká na 30 tisíc záchranářů. Pomáhá jim i americká armáda, která má v Japonsku okolo 50 tisíc vojáků. Dodávky potravin a další pomoci usnadnilo to, že byl v pondělí ráno obnoven provoz letiště města Kumamoto.

Lidé spí pod širým nebem

Desetitisíce Japonců se kvůli strachu z dalších následných otřesů chystají strávit noc pod širým nebem, v autech a dalších improvizovaných příbytcích.

Desítkám lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou v nejhůře zasažené oblasti kolem města Kumamoto, nabízí ubytování i místní věznice. Káznice má prý dostatek vlastních potravinových zásob i vodu a elektřinu. Postižení se prý zprvu zdráhali nabídky využít, ale o víkendu byla kapacita 250 lidí zcela naplněna.

Oblast kolem města Kumamoto postihla ve čtvrtek a v sobotu dvě zemětřesení o síle 6,4 a 7,3 stupně, která si vyžádala nejméně 45 mrtvých, 1100 zraněných a evakuaci více než 100 tisíc lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Japonsko zasáhlo další zemětřesení

Další silné zemětřesení zasáhlo jih Japonska u města Kumamoto na ostrově Kjúšú. Otřesy dosáhly síly 7,4 stupně, uvedla americká geologická služba USGS. Původně...

Otřesy půdy v Japonsku nepřežilo 29 lidí

Páteční zemětřesení na jihojaponském ostrově Kjúšú připravilo o život nejméně 29 lidí. Zhruba 1500 dalších bylo zraněno, 80 z nich těžce. Záchranáři se...

Výběr článků

Načítám