Hlavní obsah

Japonsko lavíruje s omluvou za vojenskou agresi

Jakarta/Tokio/Soul

Japonský nacionalistický premiér Šinzó Abe pobouřil země, které se staly za druhé světové války obětí agrese militaristického císařství. Na summitu asijských a afrických vůdců nezopakoval omluvu svých předchůdců a vyjádřil pouze lítost. Jeho projev vyvolává obavy, že se japonský premiér neomluví ani v zásadním prohlášení v srpnu u příležitosti 70. výročí konce války.

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe na setkání vůdců afrických a asijských zemí v Indonésii

Článek

Premiér Japonska na summitu asijských a afrických vůdců v Indonésii k působení země v druhé světové válce prohlásil, že „Japonsko cítí hlubokou lítost”. Nevyjádřil ale „upřímnou omluvu” za japonskou „koloniální nadvládu a agresi” z minulosti, což je klíčová fráze, kterou předešlí japonští ministerští předsedové použili ve svých oficiálních prohlášeních o válce.

Omluva se čekala, protože dnešní Indonésie byla jednou ze zemí, kterou Japonci obsadili a během druhé světové války drancovali.

Foto: Issei Kato, Reuters

Šintoističtí kněží opouštějí hlavní chrám ve svatyni Jasukuni.

Abe ani žádný z ministrů však letos nenavštívili šintoistickou svatyni Jasukuni, kde se uctívají lidé, kteří padli v boji za Japonsko. Velkou pozornost svatyně věnuje uctívání pilotů kamikadze. Mezi uctívanými jsou i vysoce postavení vojenští a političtí představitelé, kteří byli odsouzeni za válečné zločiny. Abe však do ní v úterý poslal památný strom a ve středu ji navštívilo na sto poslanců.

Foto: Issei Kato, Reuters

Šintoističtí kněží ve svatyni Jasukuni

Jihokorejské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad návštěvou japonských zastupitelů v Jasukuni „hluboké zklamání a politování”.

„Skutečnost, že vysocí japonští představitelé 70 let po skončení války dál posílají obětní dary svatyni, která je symbolem někdejší japonské agrese, či ji navštěvují, dokazuje, že Japonsko stále není schopno se náležitě postavit tváří tvář historii,” uvedlo podle agentury Jonhap jihokorejské ministerstvo vnitra.

I mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej návštěvu kritizoval a vyzval Japonce, aby „se více snažili podporovat usmíření a vzájemnou důvěru mezi asijskými zeměmi, a nečinili opak”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám