Hlavní obsah

Japonsko chystá na olympiádu 2020 technologické tsunami

Právo, Vladimír Plesník

Japonská vláda zbytečně neztrácí čas. Rozhodla se urychlit rozvoj nejvyspělejších technologií, a to o celých deset let. Do praxe se dostanou ještě před rokem 2020, kdy se v Tokiu uskuteční letní olympijské a paralympijské hry.

Foto: Profimedia.cz

Supervlak šinkansen, japonská pýcha, si odbyl premiéru před olympiádou v Tokiu v roce 1964.

Článek

Cílem je názorně ukázat světu, že země vycházejícího slunce nadále patří ve vědě a technickém rozvoji k absolutní světové špičce.

„Připravíme nejúžasnější hry. A využijeme je, abychom se vrátili ke kořenům toho, co nás vyneslo na technologické výsluní,“ ujistil premiér Šinzó Abe.

Poté, co v září 2013 v argentinském Buenos Aires Tokio zvítězilo v hlasování členů Mezinárodního olympijského výboru o pořadatelství olympiády v roce 2020 nad Madridem a Istanbulem, sestavilo ministerstvo školství, kultury, sportu, vědy a techniky seznam 500 špičkových technologií, které by bylo možné dokončit ještě do roku 2020.

Déšť předpovědí už do hodiny

Soupis vznikl na základě podkladů od 2900 japonských vědců. Nechybí v něm třeba systém předpovídání počasí − má odhalit s předstihem mohutný déšť, tornáda a ostatní nepříznivé přírodní jevy související s počasím už hodinu předtím, než nastanou. Odborníci upozorňují, že v současnosti zůstává přesné předvídání počasí i přírodních pohrom mimořádně obtížné.

Další novinkou mají být umělé končetiny vybavené čidly, které jistě významně zlepší život mnoha tělesně postižených.
Jičikó Moharita, ministerský úředník

Vládní úředníci přesto tvrdí, že pokud se skutečně podaří zlepšit technologie, na kterých již dnes Japonci pracují, bude možné předpovídat silné bouřky pro plochu velkou 100 kilometrů čtverečních, a to hodinu předem. „Revoluci v meteorologii má umožnit mj. mimořádně výkonný počítač. Analyzuje údaje shromážděné ozařováním oblohy laserem,“ předznamenal list The Japan Times.

Jestliže se Japoncům podaří tuto vychytávku uvést do praxe, budou z ní mít užitek diváci na Národním stadiónu, který vyroste ve vyhlášené nákupní tokijské čtvrti Šindžuku. V létě 2020 by měl hostit hlavní soutěže. Pořadatelům by technická inovace umožnila zavřít pohyblivou střechu ještě před bouřkou. Návštěvníci menších nezastřešených sportovišť odejdou v klidu poté, co se na obřích LCD světelných tabulích objeví varování o blížícím se dešti a co každý návštěvník obdrží stejnou zprávu na svůj mobil.

Bez kontrol pasů, s prstem na snímači

„Další novinkou mají být umělé končetiny vybavené čidly, které jistě významně zlepší život mnoha tělesně postižených,“ prozradil Jičikó Moharita, ministerský úředník, na jehož stole rozbory skončily. Tokijský kabinet plánuje urychlit i vývoj umělých končetin simulujících hmat. Malé lehké zařízení vybavené baterií a čidlem přečte elektronické signály, které dokáže přenášet údaje z čidla přímo do mozku uživatele.

Japonští odborníci chtějí umožnit lékařům ještě ve větší míře ošetřovat pacienty, aniž by s nimi museli být v přímém fyzickém kontaktu. Jestliže se jejich technické novinky uplatní v praxi, chirurgové budou moci běžně operovat pacienta dálkově řízeným robotem.

Pokud ještě vylepší schopnost biometrické identifikace žilkami na dlani nebo oční duhovkou, nebudou muset ani olympionici ani hosté předkládat při pasové kontrole cestovní dokumenty.

Návštěvníci by si také už nemuseli kupovat do proslulých spolehlivých japonských rychlovlaků jízdenky, ani vstupenky na sportoviště: jednoduše by přiložili ke snímači prst.

Reklama

Výběr článků

Načítám