Hlavní obsah

Japonec přežil svržení obou atomových bomb

– Tokio
Novinky, Tomáš Reiner

Japonsko v úterý přiznalo oficiální statut hibakuša občanovi, který přežil oba jaderné útoky Spojených států na Japonsko na sklonku druhé světové války. Tsutomu Jamaguči (93) byl 6. srpna 1945 v Hirošimě a o tři dny později i v Nagasaki.

Článek

Jamaguči byl v Hirošimě na služební cestě, když americký bombardér B-29 svrhl na město atomovou bombu. Utrpěl vážné popáleniny na horní polovině těla, přesto se po noci strávené v Hirošimě vrátil do domovského Nagasaki. Také tam pak shodili Američané bombu.

"Pokud je nám známo, je jediným, kdo byl oficiálně uznán za přeživšího útoku v Hirošimě i Nagasaki. Je to smolný případ. Je ale možné, že je víc takových lidí,“ citovala agentura AP představitele Nagasaki Tošira Mijamata.

Jamaguči má jako každý, kdo přežil, po uznání právo na měsíční podporu od státu a bezplatné lékařské prohlídky. Jeho rodina navíc nebude muset hradit výlohy za jeho pohřeb. Jamaguči je jedním z 260 000 lidí, kteří atomové útoky přežili. Většina z nich trpí chorobami spojenými s vystavením radiaci. Charakter jeho potíží není znám. O úředně potvrzený status přeživšího usilují dál tisíce Japonců poté, co vláda loni zmírnila podmínky.

Hibakuša (被爆者)

Japonsky "člověk zasažený explozí". Označují se tak osoby, které přežily svržení atomové bomby v Hirošimě či v Nagasaki.

K 31. březnu 2008 bylo v Japonsku evidováno 243 692 přeživších, kterým vláda přiznává zvláštní podporu.

V minulosti byli tito lidé a jejich děti vystaveni kruté diskriminaci kvůli mýtům, že následky ozáření mohou být dědičné nebo dokonce přenosné.

Při útoku na Hirošimu zemřelo až 140 000 lidí, v Nagasaki dalších 70 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám