Hlavní obsah

Japonci zase nastartují reaktory

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko musí obnovit provoz dvou svých jaderných reaktorů, aby ochránilo ekonomiku země a životní standard. V pátečním televizním vystoupení to prohlásil předseda vlády Jošihiko Noda. Vláda dala všechny jaderné bloky v zemi odstavit po havárii v loňské elektrárně Fukušima, kde došlo k tavení palivových tyčí a úniku radiace do okolí.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Japonský premiér Jošihiko Noda

Článek

„Levná a stabilní výroba elektřiny je zásadní. Jestliže se odstaví všechny reaktory, které dříve zajišťovaly 30 procent dodávek elektřiny v Japonsku, japonská společnost nepřežije,“ řekl Noda s tím, že některé firmy by se mohly raději odstěhovat do zahraničí, což by znamenalo ztrátu pracovních míst.

Nodův kabinet už během uzavírání všech 50 reaktorů kvůli inspekcím avizoval, že v létě budou některé muset být znovu zprovozněny, protože hrozí výpadky elektřiny v důsledku častějšího užívání klimatizací a dalších zařízení. Minulý měsíc vláda vyzvala podniky a domácnosti v některých částech země, aby s elektřinou šetřily a snížily odběr o 15 procent, jinak se dostaví výpadky.

Premiér v pátek prohlásil, že bude opět spuštěna dvojice varných bloků Ohi na západě země. Ujistil, že reaktory jsou bezpečné.

Japonsko je bez jaderné energie poprvé po více než 40 letech, a to od května, kdy byl odstaven poslední reaktor v elektrárně Tomari v prefektuře Hokkaidó.

Havárie ve Fukušimě po ničivém zemětřesení a tsunami z března loňského roku otřásla důvěrou veřejnosti v bezpečnost jaderné energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám