Hlavní obsah

Japonci ukázali dosud nezveřejněné snímky zdevastované Hirošimy a Nagasaki

Hirošima

Japonci zveřejnili dosud nepublikované snímky jadernými pumami zničených měst Hirošima a Nagasaki. Krátce po explozích, které během okamžiku připravily o život tisíce lidí, je natočili sovětští vojáci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dosud utajované záběry pořízené bezprostředně po svržení atomových bomb na Hirošimu a NagasakiVideo: Hiroshima City, Reuters

 
Článek

Dosud nezveřejněné záběry daroval 16. června letošního roku japonskému premiérovi šéf ruské státní dumy Sergej Naryškin. Ministerský předseda země vycházejícího slunce Šinzó Abé je pak daroval městu Hirošima. A to je ve čtvrtek, tedy dva dny před 71. výročím události, představilo novinářům a veřejnosti.

První jadernou bombu shodilo americké letectvo na Hirošimu 6. srpna 1945. Během prvních okamžiků zemřely tisíce lidí, do konce roku podlehlo nemoci z ozáření dalších 140 tisíc Japonců. Druhou atomovou bombu svrhlo americké letectvo 9. srpna na Nagasaki, kde do konce roku zemřelo na 80 tisíc lidí. Další tisíce lidí zemřely v následujících letech na nemoci způsobené ozářením, především na leukémii a rakovinu kůže.

Japonsko bylo v šoku. „Většina lidí, zvířat či věcí byla doslova sežehnuta zaživa,“ hlásil tehdy tokijský rozhlas.

Zatímco většina Američanů je přesvědčena, že svržení atomových bomb ušetřilo milióny lidských životů, protože donutilo Japonce kapitulovat, většina Japonců se ale stále nedomnívá, že lze vyhlazení měst ospravedlnit.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Barack Obama letos jako první americký prezident ve funkci navštívil památník v Hirošimě a uctil památku padlých na obou stranách. Letos 15. srpna uplyne 71 let od kapitulace Japonska a definitivního konce druhé světové války.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám