Hlavní obsah

Japonci opravili zdevastovanou silnici za šest dnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Odstraňování následků po devastujícím zemětřesení z 11. března dává vyniknout pověstné obětavosti a pracovitosti Japonců. Výmluvným příkladem je bleskurychlá oprava zcela zničeného stopadesátimetrového úseku silnice u města Naka v postižené prefektuře Ibaraki. Japonským cestářům se ji podařilo znovu postavit během šesti dnů.

Článek

Pouze týden staré fotografie ukazují, jak z beznadějně rozlámané silnice zbyly jen potrhané kusy asfaltu na rozsedlinách v různých výškových úrovních. Na aktuálních záběrech téhož místa už novotou zářící hladká černá vozovka vybízí k ničím nerušené jízdě.

Práce na silnici byly zahájeny 17. března, tedy šest dní po zemětřesení, které spolu s následnou přívalovou vlnou tsunami zdevastovalo severovýchodní pobřeží největšího japonského ostrova Honšú.

Svět věří, že se Japonsko navzdory mnohamiliardovým škodám a odhadovaným více než 20 000 obětem přírodní pohromy brzy opět postaví na nohy a silnice v Ibaraki má nyní tuto důvěru podpořit.

Japonci se vrátili do práce už den po zemětřesení a v zasažené oblasti se znovu otvírají obchody.

Někteří Evropané mohou japonský přístup k věci jen obdivovat. Když pražící slunce loni v červenci vytvořilo poblíž Boru u Tachova nebezpečné vybouleniny na 122. kilometru dálnice D5, komunikace byla v jednom směru šest týdnů neprůjezdná. Stavbaři museli vybourat 15 metrů poškozených betonových desek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám