Hlavní obsah

Jako Titanik, mám si chystat poslední slova? Studenti na trajektu před smrtí žertovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Studenti v podpalubí jihokorejského trajektu Sewol netušili, do jak vážných potíží se loď dostala, a ještě po vyslání nouzového signálu a naklonění plavidla mezi sebou žertovali. Velení je nabádalo, aby zůstali na svých místech, a tak hoši zůstali tak dlouho, až bylo na jejich záchranu pozdě. Poslední minuty zaznamenal jeden z nich na mobil, který našli záchranáři. Sedmnáctiletý student byl z těch, kdo havárii nepřežili. Jeho otec nyní záznam zveřejnil.

Studenti se na potopeném trajektu natáčeli pár minut před svou smrtíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Záznam ukazuje, jak se nálada mezi mladíky proměňovala. Smích a žerty však ustoupily zmatení a panice, když už bylo pozdě.

„Hej, zachraňte mě,“ říkal zpočátku lehkým tónem jeden student a druhý mu přizvukoval: „Začíná to být jako Titanik“. To se už plavidlo stále víc naklánělo.

Dobrá nálada však kamarády neopouštěla ani o jedenáct minut později, když už posádka vyslala první nouzový signál. Zatímco jeden v nadsázce prohlásil, jestli náhodou není čas na to, aby si připravil svá poslední slova, další dodal, že by byla legrace dát natáčené video na Facebook. Strhla se také debata o tom, jestli se událost dostane do zpráv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Video dokazuje, že kapitán trajektu byl mezi prvními zachráněnýmiVideo: Reuters

Postupně ale skupinu humor opouštěl a vystřídaly ho obavy. „Co ten kapitán dělá?“ ptal se jeden a druhý dodával: „To opravdu umřu?“. Později si jeden z hochů začne stěžovat, že se mu třesou nohy a je mu na zvracení. Když potom zazní výzva pasažérům, aby si oblékli záchranné vesty, reaguje jeden student: „Nerozumím. Dát si záchrannou vestu? Znamená to, že se loď potápí?“.

Třetina zůstává nezvěstných

Na palubě trajektu se 16. dubna plavilo 476 lidi, z toho 325 studentů z jediné střední školy, kteří mířili na výlet na ostrov Čedžu. Úřady zatím potvrdily 225 obětí, 77 dalších lidí je stále nezvěstných.

Kapitána a 14 členů jeho posádky obviňují, že nařídili evakuaci pozdě a sami loď opustili mezi prvními. Kapitán argumentuje obavami o cestující, které by po skoku do vody odnesl proud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám