Hlavní obsah

Islámští radikálové v Somálsku ustupují pod tlakem sil Africké unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišu

Na Al-Káidu napojené islámské milice Šabáb, které ovládají značnou část Somálska, se stáhly ze strategického města Afgoje, z něhož mohly snadno útočit na hlavní město Mogadišu. Obyvatelé města řekli BBC, že milice ustoupily kvůli společnému postupu vládních vojsk a sil Africké unie. Vládní vojáci ale do města nevstoupili, bojí se léčky.

Foto: Stuart Price, Reuters

Ugandští tankisté sil Africké unie v Somálsku při postupu na sever

Článek

Postup k městu zahájila vládní vojska za podpory tanků Africké unie v úterý. Síly se přitom snažily nevyužít hlavní silnice. V afgojském koridoru žije asi 400 000 lidí v uprchlických táborech, utekli jak před boji, tak před hladomorem.

Foto: Stuart Price, Reuters

Ugandští vojáci sil Africké unie v Somálsku

Podle svědků byly po odchodů milicí vyrabovány ve čtvrtek večer vládní budovy i zásoby potravin.

Foto: Stuart Price, Reuters

somálští vojáci při postupu na sever

Afgoje se nachází asi třicet kilometrů na sever od metropole. Leží na křižovatce cest vedoucích na sever, jih i západ. Jeho blízkost Mogadišu umožňovala radikálům snadno podnikat útoky v hlavním městě, které od loňského srpna zcela ovládají vládní jednotky. Leží ale v oblasti pod kontrolu Šabábu a přístupné je jen po moři.

Foto: Stuart Price, Reuters

Ugandští vojáci sil Africké unie v Somálsku v buši u Dejnilu severně od Mogadišu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám