Hlavní obsah

Islámští radikálové útočí u jezera Čad

Abuja/Yaoundé/Chartúm

Teroristé z hnutí Boko Haram napojení na Islámský stát se zesilují svou aktivistu v okolí jezera Čad, kde tento týden unesly několik desítek lidí. V Africe tak vzniká pás táhnoucí se od Mali přes Niger a Čad až do Nigérii a dál do Kamerunu.

Foto: Profimedia.cz

Vozidlo radikálů z ISWAP

Článek

Na severovýchodě Nigérie radikálové organizace Islámský stát v provincii Západní Afrika (ISWAP), což je organizace odštěpená od Boko Haram vybudovali falešné kontrolní stanoviště na silnici mezi městy Maiduguri a Damaturu.

Zajali celkem 14 lidí, kteří si je spletli s místní armádou. Mezi nimi byl důstojník nigerijské armády s rodinou, dva zaměstnanci Červeného kříže a šest dalších místních obyvatel. Totožnost i národnost zaměstnanců Červeného kříže je zatím neznámá.

Teroristé Islámského státu mají nového šéfa

Blízký a Střední východ

ISWAP má podle AFP asi 3000 lidí u jezera Čad, kde útočí hlavně na armádu a policii.

V Kamerunu unesli muslimští radikálové sedmnáct lidí, uvedl místní představitel: „Boko Haram je napadlo kolem 23: 00 v okrese Mbreche asi 30 km od nigerijské hranice. Unesli 21 lidí, ale čtyřem se podařilo utéci. Armáda zahájila záchrannou operaci. Jeden ze čtyř, kteří se dostali pryč, řekl, že poznal v únoscích obyvatele Mbreche, které zverbovalo Boko Haram.“

Tři miliony uprchlíků

Boko Haram zabilo od roku 2012 podle OSN přes 30 000 lidí a tři milióny donutilo odejít. Po tlakem armád z Nigérie, Nigeru Čadu a Kamerunu ztratilo většinu území, které kontrolovalo a rozdělilo. Část zůstala věrná původnímu vůdci Abubakarovi Shekauovi, další přešli do ISWAP.

V pondělí zabili příslušníci Boko Haram čtyři vojáky v Čadu, uvedla agentura Anadolu.

Organizace nově začala působit i v Súdánu, kde bylo ve čtvrtek zadrženo šest čadských občanů podezřelých z příslušnosti k Boko Haram, uvedla agentura AFP. „Súdánská armádní zpravodajská služba dopadla šest členů teroristické skupiny Boko Haram na území Súdánu. Jsou to Čadští občané,“ uvedla súdánská armáda. Je to první zpráva o působení Boko Haram v Súdánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám