Hlavní obsah

Islámský stát se zaměřuje na Libyi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Islámský stát sice byl poražen a v Sýrii ani v Iráku už neovládá žádné území, avšak podle zprávy expertů při Radě bezpečnosti se nyní zaměřuje na Libyi, kde už působil. Nahrává mu, že v zemi mezi sebou bojují dvě vlády a operují tam i súdánské a čadské milice a skupiny žoldnéřů, protože každá strana hledá pomoc, kde to jen jde.

Foto: Reuters TV, Reuters

Kolona vojenských vozidel v Libyi

Článek

V červnovém videu vůdce Islámského státu v Libyi Mahmúd Masúd Barasi, známý také jako abú Musa Libí, podle zprávy expertů zdůraznil, že „Libye je nyní jednou z hlavních os dalších operací IS, které jsou zaměřeny na vyrovnání územních ztrát“ v Sýrii a Iráku.

„IS v Libyi financuje své aktivity loupežemi, únosy pro výkupné, vydíráním libyjských občanů a přeshraničním pašováním,“ uvedla zpráva s tím, že nejde jen o pašování zboží. Zdanění sítí převaděčů lidí je nadále jedním ze zdrojů financování IS v Libyi.

Islámský stát využívá toho, že je země rozdělená, západ ovládá mezinárodně uznávaná vláda Faíze Sarrádže sídlící v Tripolisu, východ pak dříve uznávaná vláda v Benghází, které je věrná Libyjská národní armáda (LNA) vedená polním maršálem Chalífou Haftarem.

Obě strany konfliktu sice bojují proti islámským radikálům, na čemž se podílí i rostoucí aktivita amerického velitelství AFRICOM, jenomže dlouhé boje nahrávají nestabilitě, ze které těží radikálové. Haftar ale upozorňuje, že některé milice na straně vlády jsou islamistické.

Konflikt podporovaný zvenčí

Konflikt pokračuje, protože obě strany dostávají zbraně ze zahraničí, byť to zakazuje embargo Rady bezpečnosti, konstatuje zpráva. Podle ní Turecko, Jordánsko a Spojené arabské emiráty dodávají zbraně do Libye pravidelně a někdy flagrantně porušují embargo. Zatímco Ankara dodává zbraně mezinárodně uznávané vládě Faíze Sarrádže v Tripolisu, kam zamířily i obrněné transportéry a drony, Jordánsko a SAE zásobují Haftara.

V Libyi se rozhořely boje o ropná pole

Svět

„Ani jedna strana nemá vojenskou kapacitu rozhodnout výsledek ve svůj prospěch,“ stojí ve zprávě.

Žoldnéři a cizí milice

LNA sice v dubnu podnikla útok na Tripolis, ten však nedokázala ovládnout.

Proto se hledají schopní žoldnéři. Zpráva, která má 376 stran, upozorňuje, že přítomnost čadských a súdánských sil „byla více patrná“ v roce 2019, kdy konflikt v zemi zesílil.

Čtyři súdánské skupiny podporují Haftara, jedna vládu. Tisíc příslušníků súdánských Jednotek rychlé podpory (RSF), vedených Muhammadem Hamdanem Dagalem, pomohlo zabezpečit klíčovou infrastrukturu na východě a umožnilo LNA dál útočit. Dagalo je jedním z nejvlivnějších členů takzvané suverénní rady, nejsilnější z nedávno ustavených súdánských přechodných institucí. Experti tvrdí, že Súdán a Dagalo tím porušují sankce, které zavedla OSN.

Jedna čadská milice podporuje LNA, dvě podporují vládní síly a poslední pak obě strany podle toho, co je zrovna výhodnější.

Zpráva nijak nezmiňuje působení ruských žoldnéřů, kteří podle mnoha informací podporují LNA. Podle agentury AP se však Sarrádžova vláda chystá kritizovat Moskvu kvůli ruským žoldnéřům bojujícím na straně Haftara.

Do války dronů v Libyi zasahují Rusové, uvedl americký generál

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám