Hlavní obsah

Islámský stát se přihlásil k atentátům na šíity v Bangladéši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Tři bomby explodovaly v sobotu ránu v bangladéšském hlavním městě Dháce během velkého procesí šíitů v rámci svátku Ašúra. Výbuch si vyžádal nejméně jednu oběť a padesát zraněných, uvedla agentura Reuters.

Foto: A.M. Ahad, ČTK/AP

Bangladéšské bezpečnostní síly na místě atentátu v Dháce

Článek

K atentátu se na stránkách, které využívají radikální muslimské skupiny, přihlásil Islámský stát, uvedla zpravodajská skupina SITE monitorující aktivity extremistů.

V prohlášení citovaném listem The New York Times stojí, že „vojáci chalífátu v Bangladéši“ byli schopni odpálit nálože v chrámu „polyteistů v Dháce během jejich polyteistických rituálů.“

Je to už třetí atentát v Bangladéši za měsíc, k němuž se přihlásil Islámský stát. Ten přitom tvrdí, že spáchal i vraždy dvou cizinců.

IS nebo opozice?

Bangladéšské úřady si ale nejsou jisty pravdivostí prohlášení a zvažují, zda za útokem nestojí zakázaná islamistická strana Džamát Islámí nebo opoziční Bangladéšská národní strana „V Bangladéši Islámský stát neexistuje,“ řekl ministr výživy Kuamrul Islám po návštěvě místa útoku.

Nálože, které byly hozeny do davu, explodovaly v patnáctisekundových intervalech na počátku procesí, kterého se účastnilo 40 000 lidí. Bomby vyvolaly především paniku, která přispěla k vysokému počtu zraněných.

Podle policie bylo vrženo nejméně pět náloží, z nichž ale dvě nevybuchly. „Zajistili jsme dvě nevybuchlé bomby. Jsou jako granáty doplněné bateriemi,“ řekl BBC policejní šéf Azizul Hak.

Za čtyři sta let se procesí připomínající smrt Mohamedova vnuka imáma Husajna nikdy nestalo terčem atentátu, i když se koná v sousedství sunnitské čtvrti. Šíité jsou radikálními sunnity napadáni především v Pákistánu, kde jich v pátek při atentátu v Džakobabádu zahynulo 22. V posledních letech jsou terči útoků i v Iráku a v Sýrii, protože radikální sunnité považují šíity na odpadlíky.

Reklama

Výběr článků

Načítám