Hlavní obsah

Islamisté prý přišli o 14 procent území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Ozbrojenci z Islámského státu (IS), kteří ovládají část Sýrie a Iráku, přišli v letošním roce o asi 14 procent svého území. Kurdové v Sýrii naopak téměř ztrojnásobili rozlohu teritoria, které kontrolují. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zprávu analytiků ze střediska IHS Jane's.

Foto: Stringer, Reuters

Islamisté v Mosulu

Článek

Islamisté ztratili například strategicky důležité město Tall Abjad na syrsko-turecké hranici, přišli i o irácký Tikrít a rovněž rafinerii v Bajdží. Velkou ranou pro islamisty může být i ztráta kontroly nad částí silnice mezi jejich baštou syrskou Rakkou a iráckým Mosulem, která byla využívána jako jejich zásobovací trasa.

Jak uvedl analytik Columb Strack, v souvislosti se ztrátou hraničního přechodu v Tall Abjadu již zaznamenali, že islamisté začínají mít i určité finanční problémy. Vše souvisí i s tím, že spojenci, kteří útočí na pozice IS, se poslední dobou zaměřili více i na ropná pole ovládaná radikály.

Podle IHS Jane's se velikost území ovládaného islamisty od začátku roku do letošního 14. prosince zmenšila o 12 800 čtverečních kilometrů na velikost 78 000 čtverečních kilometrů.

V Mosulu zemřelo 20 lidí

Při náletech na severoirácký Mosul přišlo v pondělí o život nejméně 20 lidí včetně 12 civilistů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na svědky a lékařské zdroje. Letecké údery zničily domy, které podle všeho využívali ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS).

Islamisté do tohoto dvoumiliónového města vstoupili již loni v červnu a po ústupu armády ho obsadili bez boje.

Nálety se odehrály kolem třetí hodiny odpoledne místního času (13:00 SEČ) v asi desetiminutovém intervalu. Jeden ze svědků uvedl, že terčem úderů se staly domy místního islamistického velitele a jeho syna na západě Mosulu. Poničeny byly i okolní budovy.

Irácká vláda zatím nálety na Mosul nijak nekomentovala. Jak poznamenala agentura Reuters, údery na pozice islamistů v Iráku již od srpna 2014 podnikají spojenci v čele se Spojenými státy. Mosul je druhým největším městem v zemi a irácká vláda by ho brzy ráda dobyla zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám