Hlavní obsah

IS zajal stovky lidí v Sýrii, kde působí USA, a zabije 10 rukojmí denně, tvrdí Putin

Teroristická organizace Islámský stát (IS) rozšiřuje svou přítomnost v těch oblastech Sýrie, kterou kontrolují Spojené státy a jimi podporované oddíly. Během debaty v Soči to řekl ruský prezident Vladimir Putin. Tvrdí, že IS zajal 700 lidí, některé už zabil a zabitím dalších pohrozil. Mezi rukojmími je podle něj několik Američanů a Evropanů.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

USA mají podle dostupných informací své vojáky a poradce na severu a východě Sýrie poblíž irácké hranice, kam se stáhli bojovníci IS poražení v Iráku a Sýrii.

Putin tvrdí, že mezi zajatými sedmi stovkami lidí je i několik Američanů a Evropanů. Ti měli padnout do zajetí v Sýrii jižně od řeky Eufrat.

Ruská agentura TASS ve středu oznámila, že IS zajal 700 lidí v severovýchodní provincii Dajr az-Zaur po útoku na uprchlický tábor 13. října. Tábor je v oblasti, kterou kontrolují podle ruských zdrojů oddíly podporované Spojenými státy. TASS tvrdí, že bojovníci IS unesli 130 rodin a odvezli je do města Hadžín, jež leží u Eufratu.

Putin má informaci, že IS vydal ultimátum, podle nějž hodlá každý den zavraždit deset rukojmích. O konkrétních požadavcích teroristů ale nic neřekl.

Rusko je spojencem Damašku v syrském konfliktu. Vojensky mu pomáhá od roku 2015. Syrský režim díky této pomoci získal zpět pod kontrolu velkou část syrského území, stále ale nevládne v severozápadní provincii Idlíb ani v oblastech obývaných Kurdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám