Hlavní obsah

Írán stupňuje jaderné napětí. Ve středu začne plnit centrifugy pro obohacování uranu

Teherán

Írán začne ve středu plnit plynem 1044 odstředivek v továrně Fordo, uvedl pro státní televizi prezident Hasan Rúhání. Jedná se o další krok proti jaderné dohodě z roku 2015, od které loni odstoupily USA.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Plnění odstředivek pro obohacování uranu potvrdil íránský prezident Hasan Rúhání.

Článek

„Odstředivky začneme plnit ve středu,“ potvrdil Rúhání. Už v pondělí přitom Teherán ohlásil, že zdvojnásobil provoz výkonných centrifug typu IR-6 na 60. Dělení uranových izotopů pomocí centrifug je dnes hlavním způsobem pro získání obohaceného uranu v průmyslu.

Írán těmito kroky zvyšuje tlak na evropské partnery (Francii, Německo a Británii), kteří si přejí dohodu z roku 2015 zachovat. Podle Teheránu pro to ale nedělají dost.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas řekl, že Írán svými posledními kroky riskuje existenci celé dohody. „Nedodržování smlouvy je nepřijatelné,“ dodal.

EU stojí za dohodou

Závazky vyplývající z dohody chce nadále dodržovat také Evropská unie. „Jaderná smlouva je důležitá pro bezpečnost celého světa, nicméně její dodržování ze strany EU závisí na tom, jestli se v souladu s dohodou bude chovat také Írán,“ uvedla mluvčí Evropské komise Maja Kocijančičová.

Rúhání oznámil, že Írán může od všech svých kroků odstoupit, pokud evropští partneři nabídnou prostředek, jak americké sankce obejít.

Írán spustil třicet výkonných odstředivek a chystá rychlejší prototyp

Svět

USA loni vypověděly jadernou dohodu s Íránem a začaly proti němu zavádět sankce. Ty cílí zejména na export ropy. Teherán reagoval postupným vypovídáním závazků plynoucích z dohody.

Před uzavřením jaderné smlouvy z roku 2015 obohacoval Írán uran na 20 procent. Pro jaderné elektrárny se uran obohacuje v jednotkách procent, zatímco pro jaderné zbraně je potřeba uran obohatit nad 85 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám