Hlavní obsah

Indové vyslali do vesmíru sedm družic naráz

Dillí

Hned sedm družic vynesla svou raketou na oběžnou dráhu kolem Země Indie, která se stává čím dál tím významnějším hráčem na vesmírném trhu v hodnotě mnoha miliard dolarů. Na letošní rok Indie chystá až deset vesmírných startů a zveřejnila už také plány na misi bez lidské posádky na Mars, napsal zpravodajský server BBC News.

Foto: Reuters

Start indické rakety Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV)

Článek

Raketa odstartovala v pondělí ze střediska v jihoindickém státě Ándhrapradéš a startu přihlížel i indický prezident Pranáb Mukherdží. Mezi družicemi byly dvě z Kanady, dvě z Rakouska, po jedné z Dánska a Británie a také francouzský satelit, který bude studovat světové oceány.

Indie vynesla vlastní raketou do vesmíru sedm družicVideo: Novinky/Reuters

Družice na oběžnou dráhu vynesla indická raketa Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV). Byl to už její třiadvacátý start. Do současné doby úspěšně vynesla na oběžnou dráhu více než 50 družic.

Ve vesmíru vás nikdo neuslyší

Pozornosti v pondělí neušla hlavně britská družice, která si vysloužila označení "první smartphonový satelit". Za vývojem 3,5kilogramového nanosatelitu STRaND-1 stojí univerzita v anglickém Surrey. Mise ve spolupráci s Google Nexus One je považována za demonstrační - má ukázat možnosti využití chytrých telefonů a zapojení veřejnosti do kosmického programu.

BEZ KOMENTÁŘE: Britští vědci vyrobili první smartphonový satelit

STRaND-1 sice pohání výkonný linuxový procesor, ale po ověření funkčnosti systému přenechá řízení mise zmíněnému chytrému telefonu. Součástí satelitu je osm plazmových trysek a pohonný systém na bázi vody a alkoholu.

Na palubě je celý telefon, nikoli jen například základová deska. Mobilní zařízení je připojeno k jednomu z panelů tak, aby bylo možné využívat vestavěný fotoaparát.

V telefonu je nainstalováno několik vědeckých aplikací ke sběru dat, v programové výbavě nechybí ani zábavný software. Díky němu mohou lidé do vesmíru vyslat svůj jekot, a ověřit si tak hypotézu, že "ve vesmíru nikdo váš křik neuslyší". Telefon totiž na orbitě záznam přehraje a mikrofony se zvuk pokusí zpětně zachytit. Pro veřejnost budou rovněž dostupné snímky, které mobil pořídí.

Reklama

Výběr článků

Načítám