Hlavní obsah

Indonésie zastavila budování nových plantáží pro palmový olej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonéský prezident Joko Widodo ve čtvrtek podepsal tříleté moratorium na vznik a rozvoj nových plantáží pro produkci palmového oleje. Současně nařídil přezkoumat ty stávající. Plantáže, na nichž se pěstují palmy olejné, značně ničí životní prostředí. Kácí se kvůli nim rozsáhlé pralesy.

Foto: Profimedia.cz

Sklizeň plodů palmy olejné.

Článek

Většina těchto plantáží se nachází v Indonésii a Malajsii. Tyto země z toho mají ale jen malý užitek, většina zisku jde konglomerátům. Země z nich těží především kvůli speciálním daním pro pěstitele a producenty.

Palmový olej se používá v nepřeberném množství výrobků. Přidává se do potravin místo jiných tuků, protože je levný a pomaleji oxiduje, čímž zajišťuje, že se potravina tolik nekazí. Žluknutí čili oxidace tuků je totiž jednou z příčin, proč se potraviny kazí.

Nejčastěji se olej používá v cukrovinkách či pečivu. Restaurace na něm také často smaží, protože se nepřepaluje. Přidává se ale také do šampónů a líčidel.

Pokles populace orangutanů

Podle jednoho z indonéských vládních úředníků bylo toto rozhodnutí nutné, protože mnoho plánovaných plantáží se má nacházet uprostřed přírodních lesů a je také potřeba vyjasnit zákonná práva vesničanů a drobných zemědělců.

Odvětví palmového oleje je cílem celosvětové kampaně ochránců přírody a lidských práv, kteří tlačí na spotřební firmy, aby ho přestaly nakupovat od producentů zapojených do odlesňování a zneužívání lidí.

Kácení deštných pralesů kvůli plantážím palmy olejné a dřevin na produkci celulózy způsobilo také pokles populace kriticky ohrožených orangutanů, kteří se nacházejí pouze v Indonésii a Malajsii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám