Hlavní obsah

Indonésie je nejvíce postižena ptačí chřipkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Indonésie ohlásila, že v pondělí v zemi zemřeli na ptačí chřipku další dva lidé - šestnáctiletý chlapec a stejně stará dívka. Pokud nákazu virem H5N1 potvrdí i akreditovaná laboratoř Světové zdravotnické organizace (WHO), půjde o čtyřicátou třetí a čtyřicátou čtvrtou oběť nemoci v zemi, což je více než v jakémkoli jiném státě.

Článek

Ve Vietnamu nemoci podlehlo 42 lidí, ovšem nákazu se podařilo dostat pod kontrolu. V letošním roce Hanoj nehlásila žádnou novou oběť, zatímco v Indonésii se od července loňského roku nemoc stále šíří. Panovaly i obavy, že se nemoc poprvé přenesla z člověka na člověka. [celá zpráva]

Poslední oběť, mladík z indonéského města Bekasi východně od Jakarty, byl převezen do nemocnice v sobotu. Jeho stav se rychle zhoršoval. Podle zdravotníků přišel chlapec do kontaktu s nemocnou drůbeží ve svém domově. O průběhu nemoci u stejně staré dívky z Tangerangu neposkytly agentury podrobnosti.

Indonésie je kritizována, že na rozdíl od Vietnamu nepřistoupila k masovému vybíjení drůbeže, což je zatím jediný způsob, jak šíření nemoci zastavit. Podle vlády to ale není možné, nemoc se vyskytuje ve většině oblastí země. Kabinet nemá ani dost peněz, aby kompenzoval ztráty farmářům, kteří zlikvidují svou drůbež.

Podle údajů WHO zemřelo na světě na ptačí chřipku nejméně 135 osob.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám