Hlavní obsah

Indie požaduje vydání italských námořníků, vyhrožuje velvyslanci

Dillí
Aktualizováno

Indický nejvyšší soud oznámil, že italský velvyslanec nemá imunitu, uvedly BBC a list Daily Telegraph. Už minulý týden mu indické úřady zakázaly odjet ze země. Důvodem je, že se Daniele Mancini osobně zaručil za dva zadržené italské námořníky, kteří jsou stíhaní kvůli zabití dvou indických rybářů. Na základě jeho garance jim indické úřady umožnily odjet do Itálie volit a už se nevrátili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italští námořníci na loňských záběrech odcházejí od souduVideo: Reuters

 
Článek

Mancini slíbil, že se stíhaní Massimilian Latorre a Salvatore Girone do čtyř týdnů vrátí. Itálie ale minulý týden uvedla, že může své rozhodnutí změnit a muži se nebudou muset vrátit. To Dillí pobouřilo.

Předseda indického nejvyššího soudu Altamis Kabír řekl, že velvyslanec podle něj nemá v případu diplomatickou imunitu. To by ho umožnilo stíhat za opovrhování soudem. Podle Kabíra velvyslanec přišel o imunitu tím, že se za oba námořníky písemně zaručil.

Zabili indické rybáře

Diplomatická imunita velvyslanci zaručuje svobodu pohybu, namítl velvyslancův advokát, který však dodal, že velvyslanec nemíní Indii opustit.

V Indii jsou oba námořníci stíhaní za to, že loni v únoru zabili dva indické rybáře. Obávali se, že jde o piráty, protože podivně manévrovali a nebezpečně se přiblížili k italskému tankeru. Indové podle jejich výpovědi nereagovali ani na slovní výzvy.

Italové tvrdí, že by námořníci měli být stíhaní ve své vlasti, protože rybáři byli zabiti v mezinárodních vodách. Indie ale tvrdí, že byli zabiti v jejich výsostných vodách.

Reklama

Výběr článků

Načítám