Hlavní obsah

Indie chce mezinárodně izolovat Pákistán kvůli atentátu v Kašmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indie den po čtvrtečním atentátu v Kašmíru, při němž zemřelo 46 příslušníků vojsk ministerstva vnitra, oznámila, se podnikne všechny diplomatické kroky, aby mezinárodně izolovala Pákistán, protože selhal při potlačování radikálů. K atentátu se přihlásila pákistánská teroristická skupina Džaíš Muhammad, která vznikla v Pákistánu a působí tam.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při explozi v Kašmíru zemřely desítky indických vojákůVideo: AP

 
Článek

Izolací pohrozil Pákistánu indický ministr zahraničí Arun Džajtlej. Důvodem je, že skupina Džaiš Muhammad, která se přihlásila k sebevražednému atentátu podniknutému pomocí auta s třemi metráky výbušniny, může dál operovat. Pákistán navíc opakovaně odmítl vydat jejího vůdce Masúda Azhara, který ji založil v roce 2000. Indie proto nyní požaduje, aby byl Azhar zařazen na seznam teroristů OSN.

Skupina Džaíš Muhammad je jednou z nejnebezpečnějších teroristických skupin v oblasti. Připisuje se jí útok na indický parlament, který v roce 2001 přivedl Indii a Pákistán na pokraj války. Viněna je také z přepadení indické letecké základny Pathánkót v indickém státě Pandžáb v roce 2016, při kterém bylo zabito 19 vojáků. [celá zpráva]

Za teroristickou skupinu označují kromě Indie i USA, Velká Británie a OSN. V Pákistánu je zakázána od roku 2002.

Masúd Azhar je na útěku a podle BBC se dál skrývá v pákistánské provincii Pandžáb.

Po útoku teroristická skupina zveřejnila video, kde je zřejmě útočník Adil Dar. Ten na něm mluví o masakrech muslimů v Kašmíru a říká, že se ke skupině připojil loni a byl mu přidělen úkol zaútočit v Kašmíru. Dodal, že ve chvíli, kdy se lidé budou na video dívat, už bude v nebi. Jeho útok byl vůbec nejhorší, jaký skupina podnikla a jaký byl spáchán v Kašmíru od počátku muslimského povstání v roce 1989. [celá zpráva]

Foto: Dar Yasin, ČTK/AP

Indičtí ozbrojení policisté na místě atentátu

Bílý dům po útoku vyzval Pákistán, aby „okamžitě přestal poskytovat útočiště všem teroristickým skupinám na svém území“.

Indie pohrozila Pákistánu, že by ho mohla zbavit obchodních výhod garantovaných smlouvou z roku 1996.

Reklama

Výběr článků

Načítám