Hlavní obsah

Indie chce konečně dobýt vesmír za 38 miliard

– DILLÍ
Novinky, rei

Indie uvolní v přepočtu více než 37,7 miliardy korun na program, který má v roce 2015 vyvrcholit prvním samostatným výstupem Inda do vesmíru. Přetahovanou o prvenství vesmírných podniků mezi Indií a Čínou, která první kosmickou misi podnikla loni v září, označují západní média jako novodobou asijskou verzi soupeření mezi Sovětským svazem a USA z dob studené války.

Článek

Indická organizace pro vesmírný výzkum plánuje vyslat na oběžnou dráhu Země dva astronauty. Na orbitu 275 kilometrů nad povrchem mají zůstat týden. Státní plánovací komise záměr schválila v pátek. Posádka má být do vesmíru vyslána do roku 2014 až 2015.

Plán čeká ještě na posvěcení vlády, což je ale považováno za formalitu, obzvlášť ve světle úspěšného vyslání lunární družice Čandrájan-1 k Měsíci z října loňského roku. Indie se tak dostala do klubu dobyvatelů Měsíce, v němž se do té doby exkluzivně nacházely jen Spojené státy, Rusko, Japonsko a Čína.

Pomohou Rusové

Vyslání Čandrájanu-2 se plánuje na rok 2011 a další bezobslužný stroj má vzlétnout asi rok před raketoplánem s prvními astronauty. Pak bude pokračovat boj o první výstup na Měsíc. Indie ho plánuje do roku 2020, čtyři roky před Čínou. Čína zatím na body vede a předloni rovněž oznámila úspěšné sestřelení vesmírného satelitu.

Kritici v Indii tvrdí, že vesmírné projekty jsou zbytečným vyhazováním peněz, když 76 procent z 1,1 miliardy obyvatel žije za méně než dva dolary denně a dětská podvýživa je srovnatelná s tou v subsaharské Africe. Vesmírná agentura má ale podporu vlády a ta minulý týden navýšila její rozpočet pro letošek o 27 procent.

S prvním samostatným výstupem do vesmíru má Indii pomoci Rusko. Podle dohody, kterou podepsal při návštěvě Indie ruský prezident Dmitrij Medvěděv v prosinci, pomůže Rusko také postavit kabinu pro kosmonauty. Navíc se má indický astronaut přidat k vesmírné misi Sojuzu v roce 2013, čímž se stane teprve druhým Indem na oběžné dráze Země. Tím prvním byl v roce 1984 Rakeš Šarma na palubě tehdy ještě sovětského Sojuzu.

Reklama

Související témata:

Související články

První Číňan vstoupil do kosmu

Čínský kosmonaut Čaj Č´-kang jako jako první Číňan v historii vystoupil z vesmírné lodi Šen-čou-7 (Nebeská loď) do volného prostoru. Výstup trval 13 minut....

VIDEO: Indie vyslala první sondu k Měsíci

Indie ve středu zahájila svou první misi k Měsíci. Bezobslužná družice Čandrájan 1 vzlétla ve státě Ándhrapradéš. Lunární povrch bude mapovat dva roky.

Výběr článků

Načítám