Hlavní obsah

Hustá palba v hlavním městě Pobřeží slonoviny zvěstuje poslední boj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abidžan
Aktualizováno

Od noci na pátek probíhaly tvrdé boje v hlavním městě Pobřeží slonoviny Abidžanu. Jednotky nově zvoleného prezidenta Alassaneho Ouattary, které ve čtvrtek obklíčily město, zaútočily na sídlo jeho předchůdce Laurenta Gbagby, jenž po prohraných listopadových volbách odmítl odstoupit. Podle francouzského velvyslance ale Gbagbo nakonec utekl.

Článek

Ouattarovy síly nejprve obsadily studio státní televize v Abidžanu, která od noci nevysílala. Na Gbagbovu rezidenci zaútočily poté, co Gbagbo nereagoval na ultimátum, aby se vzdal. Podle Ouattarova mluvčího Patricka Achiho se v noci a ráno bojovalo o Gbagbovo sídlo, kde jednotky věrné dosavadnímu prezidentovi kladou tuhý odpor.

"Gbagbo nejeví žádné známky toho, že by se vzdával," řekl mluvčí, proč byl útok zahájen. "Nemyslím, že by pochopil, že hra skončila. Myslí si totiž, že ho bůh zachrání," dodal

Z Gbagbova sídla a jeho okolí stejně jako z prezidentského paláce byla slyšet střelba. Potvrzují to svědci pro agenturu AFP: „Palba byla hustá a střílelo se naráz čtyřmi nebo pěti směry. Je tam hodně lidí. Vypadá to jako poslední boj,“ řekl jeden z obyvatel.

Gbagbo zmizel

Francouzský velvyslanec Jean-Marc Simon v pátek uvedl, že Gbagbo zmizel. Není ani v prezidentském paláci, ani ve své rezidenci. Obě budovy přitom ovládly Ouattarovy milice.

Mluvčí Achi přitom byl přesvědčen, že poražený prezident je ve svém sídle: „Gbagbo je v domě. Jsem si jist. Nemá kam jít.“

Ve čtvrtek se objevily spekulace, že je Gbagbo na cestě do Jihoafrické republiky, zástupci jihoafrické ambasády v Abidžanu to ale popřeli. Ouattara nyní ovládá na 80 procent rozlohy země.

Ouattara v noci vyhlásil v Abidžanu zákaz vycházení a vyzval k uzavření pozemních, vzdušných i námořních hranic země. Kontrolu nad abidžanským letištěm převzaly mezinárodní síly OSN.

Během čtyř měsíců střetů přišlo o život nejméně 472 lidí a téměř milión obyvatel musel opustit své domovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám