Hlavní obsah

Hrdinové ze Súsy přijdou o práci

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Súsa

Plavčíci, prodavači cigaret i hoteloví zřízenci se předminulý pátek odvážně postavili fanatickému džihádistovi Sajfaddínu Rizkímu, který v tuniském letovisku Súsa (Sousse) zabil 38 turistů. Nyní je čekají těžké časy, odliv turistů po teroristickém útoku většinu z nich připraví o práci.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Policista před vchodem do hotelu Imperial Marhaba v tuniské Súse, kde ozbrojenec zabil 38 lidí.

Článek

Krátce po útoku vyšlo najevo, že někteří se vrhali proti útočníkovi s holýma rukama v zoufalé snaze zabránit krveprolití – dokonce vytvořili lidský řetěz, který měl střelci s kalašnikovem zabránit ve vstupu do luxusního hotelu. Na teroristu křičeli a házeli kamení. Rizkí se k nim přiblížil, zavolal však, že na ně útočit nebude a že mají jít domů.

„Myslím, že jsme jednali zcela instinktivně. Prorok učí, že máme chránit své hosty. To je pro mě pravý význam islámu. Mrštil jsem po Rizkím mobilem – to byla jediná věc, kterou jsem měl v ruce,“ říká manažer Muhammad Dabou (37).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské záběry natočené po útoku na turisty v Tunisku Video: Reuters

Místo medaile ztráta práce

„Žádné medaile za statečnost za to však hrdinné číšníky nečekají. Naopak, příští týden většina z nich bude bez zaměstnání,“ napsal reportér deníku The ­Guar­dian Chris Stephen.

Hotely se totiž vyprazdňují tak rychle, že pro sezónní zaměstnance nebude práce.

Operátoři sice odmítají upřesnit, kolik lidí ruší dovolené, ale prázdné hotely na pláži poskytují podle Guardianu dostatečně výmluvné svědectví. Odhady hovoří o devíti až dvaceti tisících britských turistů, kteří bezprostředně po útoku odletěli či zrušili dovolenou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám