Hlavní obsah

Hotely v Bombaji se částečně otevřely, útoky snad již nehrozí

BOMBAJ

Přísná bezpečnostní opatření a modlitby všech v Indii zastoupených náboženství v neděli provázely znovuotevření bombajských hotelů Oberoi a Tádžmahal, které se koncem listopadu staly terčem teroristických útoků.

Foto: Arko Datta, Reuters

Metači uklízejí prostranství před hotelem Tádžmahal v Bombaji.

Článek

V hale hotelu Oberoi-Trident, kde je od neděle pro hosty k dispozici 550 pokojů, tři restaurace a bar, se k prosté ceremonii shromáždili duchovní zastupující hinduisty, muslimy, židy, křesťany, sikhy či buddhisty a všichni zaměstnanci hotelu.

Kolem budovy byla značně posílena bezpečnostní opatření, vchod střežili policisté s cvičenými psy a ozbrojení muži zákona byli v pohotovosti v písečných bunkrech postavených v blízkosti vchodu. Zatím je otevřena polovina Trident hotelu, část Oberoi zůstává uzavřena.

Solidaritou proti násilí

"Není tu cítit strach. Je tu znát odvaha lidí a zaměstnanců," řekl novinářům osmadvacetiletý Kritika Srinivasan, který patří k pravidelným hostům hotelu a přišel jeho zaměstnancům poblahopřát ke znovuotevření. "Musíme (těm útočníkům) ukázat, že nemohou zlomit naši odvahu a solidaritu."

Pro návštěvníky se dnes otevírá také moderní křídlo známé jako Tower historického hotelu Tádžmahal, kam byla na zahajovací ceremonii pozvána tisícovka hostů. Od večera bude připraveno 268 pokojů a provoz bude obnoven také v sedmi místních restauracích.

Útoky na desítku cílů v Bombaji zahájila 26. listopadu skupina teroristů napojených údajně na zakázanou pákistánskou skupinu Laškare tajjaba. V hotelích útoky přerostly ve tři dny trvající obléhání, kdy indické ozbrojené síly bojovaly s teroristy pokoj od pokoje. V hotelu Tádžmahal navíc vypukl požár. Devět z útočníků bylo zabito, desátého se podařilo zadržet a je v policejní vazbě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám