Hlavní obsah

Hongkongský prodemokratický deník Apple Daily končí, jeho komentátor byl zadržen

Hongkong

Největší hongkongský prodemokratický deník Apple Daily ve středu oznámil, že do soboty ukončí činnost. Krok se podle stanice BBC očekával, deník byl totiž po tlakem čínského režimu. Byly mu zmraženy účty a minulý týden bylo při razii zatčeno pět členů jeho vedení. Podle policie je zadržen i hlavní komentátor Li Ping.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Sídlo deníku Apple Daily a jeho vydavatele Next Digital

Článek

Next Digital Media, vydavatel deníku, už dříve uvedl, že pokud úřady neuvolní zmražené účty, bude muset ukončit činnost. Ve středu proto padlo rozhodnutí, že sobotní vydání Apple Daily bude poslední.

V minulosti už byly zrušeny ekonomické zprávy, zprávy v angličtině i noční on-line vysílání. Z deníku totiž odešla řada zaměstnanců.

Minulý čtvrtek pak policie zatkla pět lidí z vedení deníku, včetně šéfredaktora Ryana Lawa a výkonného ředitele Cheunga Ki-hunga. Byli obviněni, že jsou zodpovědní za publikování více než třiceti článků, které vyzývaly k uvalení sankcí ostatních států na hongkongskou a čínskou vládu.

Šéfredaktora hongkongského deníku obvinili ze spiknutí, noviny zvýšily náklad

Svět

Police sice nezveřejnila, o jaké články jde, ale uvedla, že některé jsou z roku 2019. Přitom až v červnu 2020 byl v Číně přijat zákon, který publikovat takové články zakazuje a u něhož nebylo uvedeno, že by měl platit retrospektivně.

Komentátor Li Ping skončil podle úřadů ve vazbě pro podezření ze spiknutí s cizími zeměmi nebo silami, aby neohrozil národní bezpečnost.

Li napsal řadu komentářů, v nichž kritizoval zásahy proti prodemokratickému hnutí a médiím. Napsal, že Peking byl pobouřen, když USA loni uvalily sankce na vedoucí představitele Hongkongu a provládní média v reakci na to, že byl zatčen zakladatel a majitel Apple Daily Jimmi Lai.

V Hongkongu poslali do vězení deset aktivistů, Lai dostal dalších čtrnáct měsíců

Svět

Li v dubnovém sloupku také kritizoval stíhání novináře Bao Choye ze stanice RTHK. Ten zveřejnil databázi s údaji o útoku na demonstraci v Yuen Longu v roce 2019. Li sloupek zveřejnil pod titulkem Svoboda, zboží denní potřeby, které je nyní luxusem.

Li obvinil úřady, že se snaží zastrašovat tisk, když používají všechny druhy legislativních a právních opatření ve snaze umlčet hongkongské novináře a donutit opoziční média, aby skončila dobrovolně.

Hongkongská policie zatkla šéfredaktora opozičního deníku

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám