Hlavní obsah

V Hongkongu poslali do vězení deset aktivistů, Lai dostal dalších čtrnáct měsíců

Novinky, ČTK, mso, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Soud v Hongkongu poslal do vězení deset aktivistů, mediální magnát Jimmy Lai byl odsouzen na dalších 14 měsíců do vězení za uspořádání prodemokratického protestu v říjnu 2019, uvedla agentura Reuters. Lai si už nyní odpykává čtrnáctiměsíční trest, který mu soud uložil v dubnu za organizaci a účast na nepovolených demonstracích v srpnu 2019.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Hongkongský opoziční aktivista a mediální magnát Jimmy Lai

Článek

Spolu s Laiem soud v pátek rozhodoval o trestech pro devět dalších prominentních aktivistů, včetně Figa Chana z hnutí za občanská práva Civil Human Rights Front, někdejšího zákonodárce Leung Kwok-hunga a Lee Cheuk-yana. Poslal je na 18 měsíců do vězení. Po vynesení rozsudku soudkyně Amanda Woodcocková řekla, že jí tvrzení některých obžalovaných, že pochod 1. října bude klidný, připadala „naivní a nerealistická".

Protest, který se uskutečnil ve svátek připadající na 70. výročí vyhlášení Čínské lidové republiky, provázely potyčky mezi protestujícími a pořádkovými silami. Policie později mluvila o „jednom z nejnásilnějších a nejchaotičtějších dnů, jaké Hongkong zažil".

Lai čelí i dalším obviněním

Dvaasedmdesátiletý Lai byl od ledna ve vazbě a čelí ještě dalším obviněním. Všechna souvisejí s protestními akcemi, které Hongkong zažil před dvěma lety, kdy lidé vyšli do ulic na protest proti návrhu zákona, který měl umožnit vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny, pod jejíž správu se bývalá britská kolonie v roce 1997 vrátila.

Parlament Hongkongu schválil změnu volebního zákona ve prospěch propekingských sil

Svět

Demonstranti vyjadřovali obavy, že lidé vydaní do Číny ovládané komunistickou stranou by mohli čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům. Hongkongská vláda nakonec návrh zákona pod tlakem stáhla, protesty ale pokračovaly s požadavkem širších demokratických reforem.

Podnikatel Lai, jehož jmění se odhadovalo na více než miliardu dolarů (20,9 miliardy korun)  patří k prominentním hongkongským prodemokratickým aktivistům. Zbohatl v oděvním průmyslu, později si udělal jméno coby zakladatel mediální skupiny Next Digital, která je největší v Hongkongu.

Vydává bulvární deník Apple Daily, který často kritizuje hongkongské vedení i čínskou vládnoucí garnituru. Úřady tento měsíc nařídily zmrazit jeho majetek, včetně bankovních účtů a podílu ve výši 71,26 procenta v Next Digital.

Ve vězení je nyní i řada dalších hongkongských aktivistů jako například Joshua Wong, který byl lídrem studentských protestů v roce 2014. Zakladatel opoziční Demokratické strany, dvaaosmdesátiletý Martin Lee, dostal v dubnu kvůli vysokému věku podmíněný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám