Hlavní obsah

Hongkongská policie brání aktivistům v opuštění univerzity

Hongkong
Aktualizováno

Hongkongská policie se po dlouhém obléhání v pondělí ráno místního času (v neděli kolem 22:40 SEČ) pokusila proniknout do areálu polytechnické univerzity v Hongkongu, ve které podle studentských odborů setrvává asi 500 demokratických aktivistů. Podle agentury AP se ale nedostala příliš daleko a protestující mají školu stále pod kontrolou. Policie jim brání v odchodu, uvedla CNN.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

V Hongkongu nasadili slzný plyn.

Článek

Desítky demonstrujících sice areál opustily, přičemž několik z nich bylo zatčeno, ale dalším aktivistům brání v opuštění kampusu za pomoci slzného plynu. Demonstranti se podle reportéra britského deníku The Guardian obávají, že policie nemá zájem o zmírnění vyhrocené situace a chce všechny demonstranty okupující univerzitu na protest proti vládě Hongkongu hromadně zatknout.

Dalších asi 100 lidí, kteří byli mezi těmi, kteří aktivistům na univerzitě přišli vyjádřit podporu, policie zadržela v pondělí v sousední čtvrti Tsim Sha Tsui.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Protestující jsou v Hongkongu vybaveni provizorními zbraněmi.

Demonstrace a blokády se konají i na poloostrově Kowloon severně od univerzity. Jejich cílem je odvrátit pozornost policie od polytechniky. Policie proti aktivistům, kteří házeli cihly a zápalné lahve, použila slzný plyn. Od nedělního rána místního času bylo podle zdravotnických úřadů zraněno 38 lidí.

Pat u univerzity 

Patová situace na univerzitě trvá už druhým dnem. Policisté byli u objektu předtím celou noc. Podobně jako v předchozích případech použili proti protestujícím slzný plyn a demonstranti odpovídali Molotovovými koktejly a dalšími podomácku vyrobenými zbraněmi, jako jsou praky. Jeden policista byl zraněn šípem, který ho zasáhl do nohy. Byly to jedny z nejdramatičtějších scén za pět měsíců trvání krize v bývalé britské kolonii.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Policie v Hongkongu použila proti protestujícím opět slzný plyn.

Policie pak pohrozila, že bude nucena použít ostrou munici. Nad ránem do kampusu krátce vešla, ale nepostoupila daleko. Později aktivisty vyzvala, aby „odevzdali zbraně” a univerzitu „spořádaně opustili”.

Hongkongská policie použila proti protestujícím opět slzný plyn

Zahraniční

Rektor univerzity předtím natočil vzkaz, v němž uvedl, že policie umožní protestujícím z kampusu odejít a dočasně se vzdává použití síly. Dodal, že policisté aktivisty doprovodí na policejní stanici, kde bude jejich případ „spravedlivě posouzen”. Desítky protestujících pak chtěly univerzitu opustit, ale policie je za pomoci slzného plynu donutila se stáhnout zpět.

Zákaz zahalování tváře je neústavní

Hongkongský nejvyšší soud označil kontroverzní zákaz zakrývání tváře při demonstracích, který zavedla místní vláda v říjnu, za neústavní a neúměrný situaci. Informovala o tom agentura Reuters.

Významný představitel demokratického hnutí Joshua Wong na Twitteru napsal, že verdikt je "vzácným vítězstvím" protestujících. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová zákaz oznámila 4. října na základě výjimečných pravomocí pocházejících ještě z koloniální éry a uplatněných poprvé za 50 let.

Demonstranti v Hongkongu si nesmí zahalovat tvář, rozhodla správkyně

Svět

Protesty trvají od léta 

Protivládní protesty ve finančním centru se 7,5 milionu obyvatel poznamenalo vzrůstající násilí, ačkoli účast na demonstracích se podle agentury AP postupně snižuje. Protesty v Hongkongu jsou namířené proti vládě bývalé britské kolonie, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu a v současnosti je spravována podle principu jedna země, dva systémy.

Vysoký činitel administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa podle agentury Reuters odsoudil „neopodstatněné použití síly” v Hongkongu v posledních dnech a vyzval Peking, aby ochránil svobody této oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám