Hlavní obsah

Hluk a riziko neustanou, nebezpečná americká základna na Okinawě se pouze přesune

Okinawa

Japonský premiér Šinzó Abe oznámil, že se americká základna Futenma na Okinawě přemístí na nové místo navzdory tomu, že si to obyvatelé ostrova nepřejí. Ti požadují, aby byla jinde v Japonsku. Vadí jim hluk, rostoucí množství nehod i zločiny amerických vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká základna na OkinawěVideo: Reuters

 
Článek

Abe v pondělí řekl, že sice bere vážně výsledky referenda, v němž se místní obyvatelé postavili proti výstavbě nové základny americké námořní pěchoty, ale že nemůže dále odkládat dvacet let staré plány na přesun základny.

„Nemůžeme se vyhnout nutnosti přesunout Futenmu, což je nejnebezpečnější základna na světě,“ řekl premiér. Nemůžeme to odkládat, dodal s tím, že doufá, že to obyvatelé pochopí.

Za nejnebezpečnější americkou základnu na světě je Futenma označována kvůli nevyhovující infrastruktuře, která neodpovídá bezpečnostním standardům. Nejsou u ní komunikace uzpůsobené bezpečnému leteckému provozu a tento provoz tak ohrožuje obyvatele žijící v blízkosti základny. Ta je uprostřed zástavby a v ohrožení jsou tak rodinné domy, školy či obchody.
Foto: ČTK/AP

Obyvatelé Okinawy při hlasování v referendu o americké základně

Proti přemístění na jinou méně obydlenou část Okinawy bylo 72 procent obyvatel a jen devatenáct procent s tím souhlasilo. Pro žádnou z těchto možností bylo devět procent obyvatel. Referendum bylo pro vládu nezávazné, ale vzhledem k jeho výsledku zákon zavazuje místní vládu mínění veřejnosti respektovat a informovat o tom Tokio i Washington, protože proti byla vzhledem k 52procentní účasti čtvrtina oprávněných voličů.

Foto: Mapy.cz

„Strávili jsme mnoho let dialogem s lidmi v prefektuře. Budeme v dialogu pokračovat a můžeme dosáhnout porozumění,” dodal premiér k dalšímu postupu.

Protesty proti Futenmě se táhnou roky

Futenma je umístěna v zalidněné části Okinawy. Nově by měla stát v odlehlejší části u Naga. Tam už buldozery srovnávají terén a hrnou suť do moře. Tehdejší japonský premiér Jukio Hatojama sice slíbil Futenmu uzavřít, ale v roce 2010 oznámil, že splnit slib nelze. [celá zpráva]

Řekl, že se v rámci ostrova jen přesune. [celá zpráva] Pak začala nová výstavba. Hotové jsou i silnice a ranveje.

Foto: Kyodo, Reuters

Výstavba nové základny na Okinawě u Naga v okrese Henoko

V roce 2012 se ale USA a Japonsko domluvily, že se 7000 amerických vojáků přesune na Guam. [celá zpráva]

Nechuť vůči základně Futenma začala v roce 1995, když američtí vojáci hromadně znásilnili 12letou školačku. Případ však nebyl ojedinělý, místní ženy se často stávaly terči vojáků. Za styk s nezletilou byl v roce 2008 odsouzen americký voják na tři roky, původně byl stíhán za znásilnění. [celá zpráva]

Foto: 210435+0900, ČTK/AP

Obyvatelé Okinawy čtou v novinách o výsledcích referenda

Dva vojáci se přiznali, že v roce 2012 znásilnili místní ženu. [celá zpráva]

V roce 2016 byl na doživotí odsouzen bývalý příslušník americké námořní pěchoty, který napadl a zavraždil 20letou ženu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám