Hlavní obsah

Hledaný jihokorejský miliardář se policii schovával v chatě za stěnou

Novinky, rei
Soul

Dva měsíce bezúspěšně pátraly tisíce jihokorejských policistů po Ju Pjon-unovi, majiteli potopeného trajektu Sewol. Jednou se ocitli od miliardáře jen na pár metrů, ale neobjevili ho. Ju se schovával v chatě za městem Sunčchon za dřevěnou stěnou v patře. Nakonec spáchal v sadu sebevraždu.

Foto: ČTK/AP

Jihokorejci sledují televizní zpravodajství o majiteli potopeného trajektu Ju Pjon-unovi (na snímku na obrazovce).

Článek

„Udělali jsme všechno pro to, abychom Joa našli, a jsme zdrceni, že jsme ho nenašli živého,“ citovala agentura Reuters státního žalobce Kima Hoe-jonga.

Tělo 73letého miliardáře našel minulý měsíc ve svém švestkovém sadu u Sunčchonu zemědělec. Bylo už ve značném rozkladu. Muž měl na sobě luxusní zimník, vedle ležela kniha, kterou vydal v roce 1995 ve vězení, k němuž byl odsouzen za podvody, taška s prázdnými lahvemi od alkoholu, prázdná lahev od rybího oleje a hromádka švestek. Teprve tento týden úřady potvrdil, že se jedná o hledaného majitele trajektu Sewol, který se potopil v dubnu u ostrova Čedžu a při tom zemřelo více než tři sta lidí, především středoškolských studentů.

Ju se stal nejhledanější osobou v zemi, jeho plakáty visely téměř na každém rohu a pátraly po něm tisíce policistů, kteří mimo jiné opakovaně prohledali rozsáhlé sídlo náboženské komuny, kterou spoluzakládal. Tam mimo jiné s pomocí rypadel hledali tajné tunely. Za informace, které by vedly k dopadení Jua, nabídli vyšetřovatelé odměnu ve výši půl miliónu dolarů (zhruba 10 miliónů korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Video dokazuje, že kapitán trajektu byl mezi prvními zachráněnýmiVideo: Reuters

Uprchlík se však skrýval 215 kilometrů od místa v nevelké, ale slušně zařízené chatě za Sunčchonem. Také tam ho policisté 25. května hledali, ale nenašli - Ju se schoval za stěnu v horním patře. Když se tam na upozornění informátora minulý měsíc pátrači vrátili, objevili už jen dva kufry s 830 milióny wonů (16,5 miliónu korun) a 160 000 dolarů (3,3 miliónu korun), označené čísly 4 a 5, což naznačovalo, že jsou někde ještě další kufry s hotovostí.

Zatím není jasné, kdy a jak se Ju dostal do sadu vzdáleného dva kilometry, kde ho našli mrtvého.

Policie stále ještě pátrá po Juově synovi, rovněž obviněnému v souvislosti s lodní tragédií.

Reklama

Výběr článků

Načítám