Hlavní obsah

Hlad, výhrůžky a nucení k úplatkům. Zpráva OSN líčí život v Severní Koreji

Severokorejští státní úředníci vydírají řadové občany snažící se uživit své rodiny a nutí je dávat úplatky, přičemž jim vyhrožují zatčením a stíháním. Oběťmi jsou především Severokorejci, kteří působí v neformálním sektoru ekonomiky. Ve své nejnovější zprávě to uvádí Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva a odkazuje se přitom na rozhovory s 214 severokorejskými uprchlíky.

Foto: Handout, Reuters

Sochy bývalých vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila

Článek

„Právo na jídlo, zdravotní péči, bydlení, práci, volnost pohybu a svobodu je univerzální a nezadatelné, v Severní Koreji ale závisí primárně na schopnosti jednotlivců podplácet státní úředníky,“ uvedla v prohlášení vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová.

„Hrozby zatčení a stíhání představují pro státní úředníky mocný nástroj vymáhání peněz od obyvatel snažících se přežít,“ konstatuje se ve zprávě OSN. Úplatkářství je „součástí každodenního života lidí, kteří se potýkají s nedostatkem“, dodává zpráva.

Severní Korea zprávu odmítla s tím, že je politicky motivovaná a byla sepsána se špatnými úmysly. „Takovéto zprávy nejsou nic než pouhé výmysly... protože se vždy zakládají na takzvaných svědectvích 'utečenců', kteří poskytují vykonstruované informace, aby si vydělali na živobytí, nebo jsou k tomu přesvědčeni pod hrozbou násilí či různými sliby,“ uvedla severokorejská mise při OSN v Ženevě v komuniké.

KLDR hrozí hladomor

OSN tento měsíc sdělila, že naléhavou potravinovou pomoc potřebuje v Severní Koreji až deset milionů lidí, tedy 40 procent populace. Podle Světového programu pro výživu mají Severokorejci v současné době rekordně malé příděly jídla, pouhých 300 gramů na den, a tyto příděly se podle očekávání dále sníží vzhledem k nejhorší úrodě za posledních deset let.

Pchjongjang svaluje vinu za špatnou situaci na sankce, jimiž Rada bezpečnosti OSN trestá KLDR za její raketové a jaderné zbrojní programy. Podle zprávy OSN je ale armáda při rozdělování financí na prvním místě.

„Pokud se řídíte instrukcemi od státu, zemřete hlady,“ uvedla podle zprávy OSN jedna z žen ze severokorejské provincie Janggangdo, která nyní žije v Jižní Koreji. „Máte-li peníze, projde vám všechno, i vražda,“ prohlásil další nejmenovaný severokorejský uprchlík.

Řada Severokorejců podle zprávy dává úplatky v hotovosti či v podobě cigaret, aby se nemusela účastnit státem nařízených prací, za které lidé nedostávají žádnou mzdu. Místo toho si přivydělávají prodejem vlastních produktů na tržištích, což je sice v zemi nelegální, ale čím dál víc tolerované.

Reklama

Výběr článků

Načítám